Het moet ophouden met grootschalige grondfraude in Suriname 

Weinig opzienbarende feiten zijn aan het licht gekomen bij een met veel fanfare aangekondigde persconferentie van Diana Pokie in het NPS partijcentrum.

Van harde steekhoudende argumenten waarom ze de gewraakte gronduitgiftes heeft getekend was er in feite geen sprake . Wat ze deed is zich beroepen op zgn foutjes in de door haar voorganger getekende beschikking voor uitgifte van 30.000 grond.

Deze zgn kleine foutjes waren echter zo ernstig dat de uitgifte niet kan worden ingeschreven bij het GLIS. Volgens vooraanstaande juristen is, indien  de beschikking fouten vertoonde welke als gevolg hebben dat de beschikking in feite dus niet valide is en noodzakelijkerwijs eerst daarvoor gecorrigeerd moet worden, in feite als ongeldig te beschouwen 

Als verantwoordelijke functionaris dien je namelijk te alle tijde opnieuw na te gaan of de uitgifte voldoet aan alle geldende , geschreven en ongeschreven wettelijke en andere bepalingen en mag je nooit als een kip zonder kip domweg deze tekenen .Zeker wanneer de uitgifte is gedaan onder twijfelachtige omstandigheden. Immers, de man die het had getekend was nauwelijks enkele dagen op de ministersstoel hetgeen alle aanleiding geeft zaken goed te evalueren . Dat heeft ze totaal niet gedaan hetgeen duidelijk betekend dat ze al dan niet bewust deze procedurele verplichting heeft overgeslagen . 

Nog verdachter is het feit dat de beschikking  die door een NDP minister pas 2 MAANDEN NADAT DE NDP DE VERKIEZING HAD VERLOREN IS GETEKEND .Als dat geen aanleiding geeft om meteen de boel terug te draaien en de verantwoordelijke ambtenaren ter verantwoording te roepen dan is ze volkomen bewust en opzettelijk bezig geweest met het meewerken aan een zeer foute zaak . Enorm zwak in haar retoriek en demagogie is het feit dat ze zich op sluwe en eigenlijk zeer misleidende wijze verschuilt achter het feit dat ze vooraf geen instructie van de president of VP zou hebben  gekregen bij de afhandeling van deze dubieuze beschikking terwijl er ten aanzien van de reikwijdte van haar ministeriële bevoegdheid geen palen en perken zouden zijn vastgesteld in de wet of elders ten aanzien van de omvang van uit te geven arealen.

Los van het feit waarom ze dan niet zelf gevraagd heeft naar die instructies. Ze gaat echter aan dit alles voorbij in haar betoog. Blijkbaar daartoe ingefluistert door haar partijbonzen bij de NPS die een heel rijke historie heeft van dit soort grensoverschrijdende gronduitgiften aan bevriende, aziatische houtplunderaars heeft  (Musa, Berjaya, China Zhong Hen Tai, enz enz) zonder het parlement of de RVM zelfs te kennen bij deze grote uitverkopen van onze natuurlijke rijkdommen . 

Op grond van de gerezen situaties is destijds volgens ingewijden toen wel op regeringsniveau  beslist dat ter voorkoming van dergelijke lands verraderlijke en corrupte deals eerst toestemming moet worden gevraagd  aan de RVM. De loze beweringen van mw Pokie snijden dus totaal geen hout. Heel reticulatus maar vooral illustratief is vooral het feit dat het bekend is dat haar secondant aan de perstafel, Gregory Rusland tijdens het Vene-III kabinet zonder enige goedkeuring van RvM of DNA een gigantische uitgifte deed aan een zeer bekende Surinaamse burger en topper van een groot bedrijf van niet minder dan  600.000 HA. In kringen van de ABOP gaat het volgens klokkenluider rond dat Pokie ook voorbij zou zijn gegaan aan haar andere, veel verstrekkendere en kwalijke uitgiftes van gronden die conform de traditie van de Binnenlandse gemeenschappen nooit zouden mogen worden uitgegeven wanneer het gaat om de zeer heilige gebieden waar  voorouders, geestelijken en vooraanstaanden zijn begraven.

Het laatste woord in deze heel onverkwikkelijke en onwelriekend ruikende zaak is dus nog duidelijk niet gezegd. We zijn daarom benieuwd wat er nog uit deze hele beerput van de oude politiek naar boven komt drijven .

Ir Dharmvir K Mungra

Voorzitter DE NIEUWE LEEUW

error: Kopiëren mag niet!