Europol: 5 ton glasaal in beslag genomen en nieuwe smokkelroutes geïdentificeerd in wereldwijde operatie

Een door Europol ondersteunde operatie tegen glasaalhandel waarbij meer dan 30 landen wereldwijd betrokken zijn, heeft voor het eerst twee nieuwe smokkelroutes onthuld die door landen in het ten zuiden van de Sahara gelegen gebied lopen.

Tot nu toe werd glasaal illegaal gevangen in Europa, voornamelijk in Frankrijk, Spanje en Portugal, en vervolgens verscheept naar Azië. In sommige gevallen gebruikten criminele groepen zelfs muilezels om de paling te vervoeren. Smokkelaars gebruiken deze routes nog steeds.

Echter, druk van de wetshandhaving heeft criminelen gedwongen om alternatieve routes te zoeken en Mauritanië en Senegal te gebruiken als nieuwe doorvoerlanden.

Europol coördineert deze wereldwijde operatie tegen criminele groepen die zich elk jaar bezighouden met internationale handel in glasaal. De operationele resultaten van dit jaar leidden tot een mijlpaal in de strijd tegen de handel in wilde dieren: er zijn nu 850 arrestaties verricht en meer dan 87 ton glasaal in beslag genomen sinds deze jaarlijkse operaties begonnen.

De handel in glasaal is een veelzijdige misdaad, omdat het milieucriminaliteit, criminaliteit op het gebied van de menselijke gezondheid, handel in bedreigde diersoorten, documentfraude, belastingontduiking en ook witwassen omvat.

error: Kopiëren mag niet!