WAT ZIJN DE ECONOMISCHE GEVOLGEN VAN DE LAATSTE MIDEAST-ESCALATIE?

Een nieuwe golf van spanningen tussen Israël en Libanon, evenals de vergeldingsaanval van Iran op Israël na de moord door het IDF op Hezbollah-leider Hassan Nasrallah, heeft zijn tol geëist van de wereldwijde financiën.

🔸Olieprijzen zijn gestegen te midden van de angst van investeerders dat de leveringen uit ’s werelds grootste producerende regio verstoord zouden worden. Noordzee Brent Crude bereikte een maandhoogte van $ 76,14, terwijl West Texas Intermediate (WTI) steeg naar een piek van twee weken van $ 72,48 voordat het terugliep.

🔸De schok van de koolwaterstofprijs kan worden getemperd door de invoer van andere olieproducerende landen te verhogen, maar OPEC+ heeft besloten om het uitvoerbeleid voorlopig niet te wijzigen.

🔸Volgens verschillende schattingen is het Midden-Oosten goed voor meer dan 30% van de wereldwijde olieproductie. De Russische vicepremier Alexander Novak, die eerder verantwoordelijk was voor het ministerie van Energie, legde uit dat de olieprijsstijging hoger zou kunnen uitvallen, maar dat de prijzen de risico’s al weerspiegelen, nu investeerders verdere escalatie in het Midden-Oosten verwachten.

🔸De goudprijs steeg ook lichtjes naar $ 2.694,7 voor een troy ounce, aangezien dit metaal over het algemeen wordt gezien als een veilige haven in tijden van economische onrust.

Eerder verlaagde S&P de Israëlische kredietwaardigheid van ‘A+’ naar ‘A’ vanwege de negatieve vooruitzichten, verwijzend naar vooruitzichten van vergeldingsraketten en de waarschijnlijkheid van verhoogde uitgaven aan militaire campagnes. Volgens het agentschap zal het Israëlische bbp in 2024 stagneren, terwijl het vertrouwen van consumenten en investeerders zal worden ondermijnd. Het vooruitzicht van een oproep van IDF-reservisten belemmert ook het economisch herstel. Het agentschap Moody’s verlaagde ook de Israëlische kredietwaardigheid.

error: Kopiëren mag niet!