VN-topman Guterres is persona non grata in Israël 

Israël ligt op ramkoers met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres. De Israëlische Buitenland-minister Israël Katz heeft de voorman van de VN de toegang tot het land ontzegd, omdat hij de raketaanval van Iran op Israël niet ‘ondubbelzinnig heeft veroordeeld’.

Guterres liet dinsdagavond weten dat hij ‘de uitbreiding van het conflict in het Midden-Oosten’ veroordeelt’ en drong erop aan dat een staakt-het-vuren nodig is. In zijn reactie sprak hij zich echter niet uit over Iran dan wel Israël.

Met name het onbenoemd laten van de vergeldingsaanval van Iran op Israël steekt de Israëli’s.

Het kanaal van Israël op X veroordeelde daarom ‘het onvermogen’ van Guterres om ‘Iran verantwoordelijk te houden’ voor de raketaanval. Katz laat weten woedend te zijn vanwege de reactie van Guterres.

“Iemand die de afschuwelijke aanval van Iran op Israël niet ondubbelzinnig kan veroordelen, zoals bijna elk land ter wereld heeft gedaan, verdient het niet om voet op Israëlische bodem te zetten”, zegt de Buitenland-minister in een reactie. Ook noemt hij Guterres een ‘smet op de geschiedenis van de VN’.

error: Kopiëren mag niet!