Venezolaanse vluchtelingen op Aruba moeten beter beschermd worden

Venezolaanse vluchtelingen op Aruba zijn het slachtoffer van een gebrek aan specifieke asielwetgeving op het eiland. De post-electorale crisis in Venezuela toont de urgentie en noodzaak van asielwetten die zowel Venezolanen beschermen die de mensenrechtencrisis in hun land ontvluchten als hun mensenrechten op Aruba bij aankomst vergemakkelijken en waarborgen, aldus Amnesty International.

Aruba ligt op slechts 24 km afstand van Venezuela en veel Venezolanen die op Aruba aankomen, doen dat onregelmatig via gevaarlijke zeereizen, worden bij aankomst automatisch in detentiefaciliteiten geplaatst en gedeporteerd. Dit is een van de conclusies van het nieuwste onderzoeksrapport van Amnesty International ‘Rules But No Protection – Unveiling Gaps in Refugee Protection for Venezuelans in Aruba’, dat woensdag is gepubliceerd.

Het rapport benadrukt het gebrek aan specifieke wetgeving met betrekking tot vluchtelingen op Aruba, problemen in verband met de detentie van asielzoekers en vluchtelingen, en zorgen over de behandeling van Venezolaanse asielzoekers, waaronder kinderen.

Aruba, onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden en met een bevolking van 107.151 mensen, is een populaire bestemming voor Venezolanen die bescherming zoeken sinds het uitbreken van de crisis in het land. In juni 2023 waren er naar schatting 17.000 Venezolanen op Aruba.

error: Kopiëren mag niet!