De directie van de Huisartsen Spoedpost Paramaribo heeft onlangs aangekondigd de politie in te schakelen bij agressief gedrag van patiënten. Directeur Jürgen Rens geeft hierover een toelichting aan Dagblad Suriname en benadrukt dat het vertonen van agressief gedrag steeds normaler lijkt te worden. “Het voelt alsof we dit als artsen gewoon moeten accepteren”, zegt hij.
Tijdens een recente reanimatie kwam het personeel in een stressvolle situatie terecht. Terwijl zij hun uiterste best deden om een leven te redden, werd een patiënt boos op het langer wachten. “Dit is onacceptabel, bij levensbedreigende situaties moeten we alles inzetten, en dat betekent dat anderen soms langer moeten wachten”, legt Rens uit.
Het agressieve gedrag van patiënten en bezoekers op de spoedpost uit zich voornamelijk in schreeuwen, luid spreken en het gebruik van scheldwoorden tegenover de medewerkers. “Dit is absoluut onacceptabel. Hoewel we een beveiliger hebben om de veiligheid te waarborgen, is het niet ideaal dat er constant een beveiliger aanwezig moet zijn. Onze spoedpost is een zorgbedrijf, en mensen komen hier omdat ze ziek zijn en hulp nodig hebben. We verwachten dan ook dat patiënten zich op een respectvolle manier gedragen en dan helpen wij ze graag”, verklaart hij.
Om de veiligheid van zowel medewerkers als patiënten te waarborgen, heeft de spoedpost besloten strenger op te treden. Rens: “Als iemand zich misdraagt, krijgt die een rode kaart. Dit houdt in dat we hen niet langer helpen, tenzij het om een levensbedreigende situatie gaat.”
Hij geeft aan dat het personeel voldoende en goed getraind is om professioneel om te gaan met patiënten, maar dat agressie niet wordt getolereerd.
“Daarnaast hou ik natuurlijk elke klacht gewoon bij van een patiënt. Als een patiënt een klacht indient via mijn platform, dan heeft die patiënt binnen 24 uur al een gesprek met mij, in de meeste gevallen”, aldus Rens.
Hij onderstreept het belang van communicatie en efficiëntie binnen de spoedpost. “Ondanks het implementeren van efficiënte processen, weigeren sommige mensen om het gratis telefoonnummer 124 te bellen om hun situatie te bespreken. Hierdoor ontstaan er situaties waarin tientallen patiënten tegelijk binnenkomen, waarvan enkele ernstig ziek zijn.”
Rens benadrukt ook het onbegrip en egoïsme van sommige patiënten. “Veel mensen willen meteen gezien worden, ongeacht de ernst van hun klachten”, zei hij. Veel van de processen, zoals het afwachten van laboratoriumresultaten, liggen niet in hun controle en kunnen tijd kosten. Deze wachttijden leiden soms tot boosheid bij patiënten, wat hij ervaart als iets te ver gaan.
De directeur van de spoedpost verklaart, dat de prioriteit in de geneeskunde ligt bij levensbedreigende situaties. “En iemand met een milde klacht, zoals een snotneus, is niet zo belangrijk voor ons, hoe vervelend het ook is. En dan kunt u wachten en dat wordt ook medegedeeld. Maar dan nog worden mensen heel pissig. Dus dat is lastig.”
“Op een spoedpost is dergelijk gedrag niet acceptabel. Het vormt niet alleen een risico voor de veiligheid van mijn medewerkers, maar ook voor de patiënten zelf. We willen niet dat artsen in de toekomst met angst hun werk moeten doen, omdat ze vrezen voor boosheid of agressie van patiënten. Dat willen we niet”, aldus de directeur.
SD