De lange rij van corruptie

Het is goed om de lezer de lange veelal onbestrafte lijst van corruptie op hoog niveau voor te houden. Immers men, de lezer zelf, heeft deze politici in het zadel geholpen. En deze politici hebben veelal vaak 90% van de grove corruptie onbestraft gelaten. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. En U denkt dat de olie voor de kust welvaart en welzijn voor iedereen

zal brengen. U droomt. Dromen worden vaak nachtmerries met deze politici.

In Nederland treden politici af om te hoge declaraties van enkele duizenden Euro’s, in Suriname krijgen lieden die honderden miljoenen gestolen hebben de hoogste onderscheiding. Surinamers zijn een rattenvolk lijkt het zo.

De lijst

De eerste die sneuvelde was Willy Soemita. In 1977 werd Willy Soemita veroordeeld tot een gevangenisstraf, omdat hij steekpenningen had aangenomen bij de uitgifte van landbouwgronden. Hij werd veroordeeld tot een celstraf van 12 maanden. Kijk hoe er nu onbestraft gesjoemeld wordt met grond.

Cor Pigot moest aftreden. Verkeerde gunning aan drukkerij Dubois. Het betrof examen drukwerk.

Roep kwam tot ontwikkeling vanwege lamlendigheid van Telting En Venetiaan. Er werd wel via de krant gewaarschuwd voor near banking, er waren er meer dan twee, maar er werd niet opgetreden.

In 2008 ontkwam ook ex-minister Dewanand Balesar niet aan vervolging en veroordeling. Hij is onder andere schuldig bevonden aan corruptie en heeft de staat benadeeld voor honderdduizenden Surinaamse dollars door het laten uitvoeren van oneigenlijke opdrachten.

In mei 2009 werd Siegfried Gilds (SPA) veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf vanwege witwaspraktijken en poging om een getuige om te praten.

In mei 2000, kort voor de algemene verkiezingen van 25 mei 2000, liet Alibux de Surinaamse staat een kantoorgebouw aan de Grote Combéweg in Paramaribo kopen voor 300.000 Amerikaanse dollar meer dan waarvoor het getaxeerd was. 

Het Surinaamse Hof veroordeelde hem in 2003 tot een jaar gevangenisstraf wegens valsheid in geschrifte en oplichting van de staat. 

De Begro Insulaire affaire daar kreeg ik mee te maken als minister. Was vele malen erger dan de calpol affaire of die van minister Cor Pigot. Het ging om miljoenen dfl steekpenningen, ca 1 miljoen dfl de man, terwijl henk alimohamed slechts een kleine 800 duizend dfl commissie kreeg.

Roep kwam tot ontwikkeling vanwege lamlendigheid van Telting En Venetiaan. Ik heb wel via de krant gewaarschuwd voor near banking, maar er werd niet opgetreden.

En dan hebben we de corruptie gehad bij de bouw van de twee grote bruggen. Ik moest aftreden toen ik op het punt stond een gunning te doen aan Van Dam uit Venezuela, die veel goedkoper stalen bruggen kon bouwen. Niemand is vervolgd.

In de periode 2010 tot 2020 heeft de grootste corruptie plaatsgevonden. Mark Waaldijk bouwt raffinaderij voor SOM voor driemaal de prijs. De staat moet SOM gaan redden want SOM kan de lening bij Credit Suisse niet aflossen. De staat heeft nu een schuld van meer dan 1.3 miljard USD bij Oppenheimer.

Bij renovatie AZ lening van Islamic Bank ad 80 miljoen USD verdwijnt. Niemand vervolgt! Directie gaat vrijuit.

Idem verdampt 80 miljoen USD van IMF en ook hier niemand vervolgt.!  Tussen 2010 en 2015 verdampen alle inkomsten uit de mining groot 2400 miljoen USD plus 800 miljoen van de CBvS reserves.

Vanaf 2020…?

Richard B Kalloe

error: Kopiëren mag niet!