Afnemend aantal woonhuisverzekeringen in tijden van economische crisis

In de afgelopen jaren hebben veel burgers, getroffen door de economische crisis, moeite gehad om luxe zoals woonhuisverzekeringen te bekostigen. Dit heeft geleid tot een significante daling van het aantal afgesloten woonhuisverzekeringen, vooral tussen 2021 en 2023. Een lokale verzekeringsmaatschappij bevestigde dat het aantal woonhuisverzekeringen in deze periode met ongeveer 4% was gedaald.

Om dit tij te keren, hebben verzekeraars verschillende opties aangeboden, zoals flexibele betalingstermijnen. Er is opgemerkt dat ondanks de crisis, de vraag naar verzekeringen stijgt bij toename van risico’s zoals branden en rukwinden. Voor 2024 is er een gestage groei in het aantal afgesloten woonhuisverzekeringen.

Naast de standaardverzekeringen in Surinaamse dollars (SRD), kunnen klanten kiezen om in Amerikaanse dollars (USD) of euro’s (EUR) te betalen. In geval van schade wordt de uitkering dan ook in de betreffende valuta verricht.

Een voorbeeld van de premies voor een woonhuisverzekering toont verschillende kosten afhankelijk van de constructie van de woning. Voor een grotendeels stenen woning met een verzekerde waarde van $50.000, bedraagt de basispremie $125 per jaar. Voor een gemengde constructie van steen en hout stijgt deze premie naar $187,50, terwijl een grotendeels houten woning een premie van $250 heeft voor dezelfde verzekerde waarde.

In het binnenland ligt het aantal afgesloten woonhuisverzekeringen aanzienlijk lager dan in de stad, ondanks de aanwezige bereidwilligheid. September 2024 toont nog steeds veel lagere aantallen verzekerden in het binnenland. Bewustwording van de risico’s en voordelen van verzekeringen blijft cruciaal om deze trend te keren.

error: Kopiëren mag niet!