Iran-Israël militaire kracht vergeleken

Door Jordi Bou
2 oktober 2024 – Het Midden-Oosten staat op scherp nadat premier Benjamin Netanyahu beloofde wraak te nemen op Iran voor het afvuren van golven ballistische raketten op Israël. Teheran zegt dat het infrastructuur in heel Israël zal raken als zijn grondgebied wordt aangevallen.

Hoewel de twee landen geen gemeenschappelijke grens delen, hebben ze allebei raket-, lucht- en zeestrijdkrachten die elkaar ernstige schade kunnen toebrengen als de spanningen hoog oplopen.

Volgens het in Londen gevestigde International Institute for Strategic Studies (IISS) zijn de Iraanse strijdkrachten de grootste in het Midden-Oosten qua troepenaantallen.

Ze tellen 587.000 actieve personeelsleden en 200.000 reservisten. Ondertussen heeft Israël 169.500 actieve personeelsleden en 465.000 reservisten, waarvan ongeveer tweederde sinds de aanvallen van Hamas op 7 oktober in de buurt van de Gazastrook is gestationeerd.

Het Stockholm International Peace Research Institute heeft het Israëlische defensiebudget berekend op ongeveer $ 23,4 miljard (inclusief $ 3,18 miljard aan jaarlijkse Amerikaanse militaire hulp).

Het IISS zegt dat Iran ongeveer 334 gevechtsvliegtuigen heeft, ondanks meer dan 25.000 personeelsleden.

Daarentegen heeft Israël 339 gevechtsklare vliegtuigen, 309 straaljagers, 50 F-35 stealth-jagers en 142 helikopters.

Drie F-35’s bleven onopgemerkt in 2018 toen ze een “testmissie” uitvoerden boven de Iraanse hoofdstad Teheran.

Pentagon-functionarissen hebben eerder verklaard dat Iran meer dan 3.000 ballistische raketten bezit. Israël beschikt over ongeveer 90 Jericho III ICBM’s met kernwapens, hoewel het werkelijke aantal geheim is.

error: Kopiëren mag niet!