De toenemende bezorgdheid over diefstal en veiligheid

In Suriname zijn de laatste jaren veel discussies geweest over de stijgende criminaliteit en de manieren waarop mensen, vooral senioren, slachtoffer worden van berovingen. Ondanks de invoering van verschillende veiligheidsmaatregelen lijkt de situatie voor ouderen, zoals de 76-jarige Anne, steeds zorgwekkender te worden. In een recente brief aan Dagblad Suriname uit ze haar diepe bezorgdheid over haar veiligheid en die van haar leeftijdsgenootjes.

Anne woont alleen en voelt zich steeds vaker kwetsbaar. Ze beschrijft hoe ze elke dag met een ongemakkelijk gevoel het huis verlaat, bang om het slachtoffer te worden van diefstal of geweld. “Ik heb altijd mijn deuren op slot en laat nooit waardevolle spullen bloot zien. Maar dat lijkt gewoon niet genoeg meer”, vertelt ze. “Het lijkt alsof criminelen steeds brutaler worden, en de angst om overvallen te worden neemt toe.”

Het gevoel van onveiligheid onder senioren is een steeds terugkerend thema in de discussies over criminaliteit in Suriname. Veel ouderen hebben hun hele leven hard gewerkt en verdienen het om in hun oude dag in rust en veiligheid te kunnen leven. De verhalen van geweld en berovingen maken het echter moeilijk voor hen om zich vrij te voelen, zelfs in hun eigen buurt.

Het is essentieel dat er meer bewustwording komt over de unieke risico’s waarmee senioren worden geconfronteerd. Gemeenschappen kunnen ook een rol spelen door sociale netwerken te creëren waarin ouderen elkaar ondersteunen en waakzaam zijn voor verdachte activiteiten in de buurt. Deze gezamenlijke verantwoordelijkheidszin kan helpen om het gevoel van veiligheid te vergroten.

Anne hoopt op een betere toekomst voor haar en anderen. “Ik wil gewoon weer zonder angst de straat op kunnen. De overheid moet meer doen om ons te beschermen en ervoor te zorgen dat we ons veilig voelen in onze eigen huizen.” 

Haar appèl aan de samenleving is duidelijk: iedereen verdient het om in veiligheid te leven, ongeacht hun leeftijd.

Het is hoog tijd dat we als samenleving de handen ineen slaan om de criminaliteit aan te pakken en de veiligheid van onze ouderen te waarborgen. De boodschap is helder: woorden zijn niet genoeg, actie is vereist.

CS

error: Kopiëren mag niet!