Santokhi’s toekomstvisie voor Suriname in Jaarrede

In zijn Jaarrede vandaag, dinsdag 1 oktober, heeft president Chandrikapersad Santokhi de belangrijkste punten van zijn beleid en toekomstvisie voor het dienstjaar 2025 uiteengezet. De toespraak markeert het begin van een cruciale periode voor Suriname, waarbij de president het belang van nationale eenheid en samenwerking benadrukte om duurzame groei en welvaart te bereiken. Hieronder volgen de hoofdlijnen uit de toespraak.

Historische investeringen en economische hervormingen

President Santokhi kondigde een historische investering van USD 13 miljard door TotalEnergies aan, met verwachte olieproductie in Blok 58 vanaf 2028. De capaciteit zal 220.000 vaten per dag bedragen. Deze investering markeert een nieuwe fase van economische ontwikkeling voor Suriname, en de president benadrukte dat nationale eenheid en samenwerking cruciaal zijn voor het duurzaam beheren van deze toekomstige inkomsten.

Naast de investeringen belichtte de president verschillende economische hervormingen, zoals hervormingen op fiscaal en grondbeleid, en de continuïteit van samenwerking met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor stabiliteit. Ook werd de implementatie van de Semi Autonomous Revenue Agency (SARA) genoemd, wat de belastinginning efficiënter moet maken.

Sociale vooruitgang en toekomstvisie

De president onderstreepte de sociale vooruitgang met maatregelen zoals de verhoogde belastingvrije grens, loonsverhogingen, en andere sociale maatregelen om lasten te verlichten en de koopkracht te verhogen. Hervormingen in de gezondheidszorg en onderwijssectoren werden ook aangestipt als belangrijke pijlers voor nationale vooruitgang.

Santokhi presenteerde ook zijn toekomstvisie, waarin de duurzame en eerlijke ontwikkeling van de olie- en gassector centraal staat. Hij benadrukte het belang van een langetermijnstrategie en goed bestuur om nationale welvaart en kansen voor iedereen te verzekeren. Daarnaast werden ook de voorbereidingen voor de algemene verkiezingen op 25 mei 2025 besproken, evenals de introductie van een vernieuwd en rechtvaardiger kiesstelsel.

De Jaarrede van de president onderstreepte de focus op economische stabiliteit, sociale hervormingen en duurzame ontwikkeling. Hij riep alle burgers op om gezamenlijk te werken aan een sterker en welvarender Suriname.

error: Kopiëren mag niet!