Op Wereld Hartdag: Een oproep tot verbetering van hartgezondheidszorg in Suriname

Op Wereld Hartdag afgelopen zondag werd er in Suriname extra aandacht besteed aan hart- en vaatziekten, met een reeks activiteiten gericht op bewustwording en preventie. Tijdens deze evenementen deelden twee hartpatiënten hun persoonlijke ervaringen met een verslaggeefster van Dagblad Suriname.

De patiënten spraken openhartig over de dagelijkse uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd, niet alleen in hun leven met hartproblemen, maar ook bij het verkrijgen van de benodigde medicatie. Ondanks hun ziektekostenverzekering stuiten zij regelmatig op moeilijkheden bij het vinden van de voorgeschreven medicijnen in apotheken. Deze situatie leidt tot frustratie en bezorgdheid, aangezien de juiste medicatie essentieel is voor hun gezondheid.

Een van de patiënten gaf aan dat het voor hem soms noodzakelijk is om zelf te betalen voor medicatie, wat een aanzienlijke financiële last met zich meebrengt. Dit probleem wordt vaak onderschat door de maatschappij, maar voor veel patiënten is het een dagelijkse strijd. Zij pleiten voor verbeteringen in het zorgsysteem, zodat iedereen tijdig en betaalbaar toegang heeft tot de noodzakelijke medicijnen.

Beide patiënten hopen dat hun verhalen bijdragen aan een groter begrip en actie vanuit de overheid en zorginstanties. Ze benadrukken het belang van betere samenwerking om de toegankelijkheid van hartgezondheidszorg en medicatie in Suriname te verbeteren. De dag eindigde met hoopvolle perspectieven en een oproep tot samenwerking, met als doel een gezondere toekomst voor iedereen te realiseren. 

De verhalen van deze patiënten onderstrepen de noodzaak voor verandering in de zorgsector en de urgentie om te zorgen dat niemand in de kou staat als het gaat om essentiële gezondheidszorg.

CS

error: Kopiëren mag niet!