Mensenhandel verdachte uitgezet door afdeling Vreemdelingendienst van het KPS

De 41-jarige mensenhandel verdachte S.D is zondag 22 september, door medewerkers van de afdeling Vreemdelingendienst van het Korps Politie Suriname (KPS) het land uitgezet, na het uitzitten van twee derde deel van zijn celstraf.

S.D. werd op 21 mei 2023 aangehouden, nadat slachtoffers aangifte deden van mensenhandel in de vorm van seksuele uitbuiting. In deze zaak waren drie slachtoffers ontsnapt uit hun situatie, waarna zij zich bij het consulaat van hun land van herkomst hadden aangemeld. Zij werden door een vertegenwoordiger van het consulaat naar de afdeling Trafficking In Persons (TIP) overgebracht.

De verdachte werd op 11 april dit jaar door de Kantonrechter schuldig verklaard aan mensenhandel en veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaren met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht.

Na tweederde deel van de celstraf te hebben uitgezeten werd S.D. door de Commissie Voorwaardelijke Invrijheidstelling en Gratie in voorlopige vrijheid gesteld in afwachting op zijn uitzetting.

  • De slachtoffers in dit onderzoek werden in 2023 onder valse voorwendselen naar Suriname gehaald door de verdachte S.D en zijn partner die van origine dezelfde nationaliteit heeft als de slachtoffers. De slachtoffers werden voorgehouden dat zij in een club in Suriname zouden werken als bartenderIn In Suriname aangekomen, merkten de vrouwen echter op dat S.D. geen club had en dat zij tegen hun wil sekswerk moesten verrichten. Volgens verklaring van de vrouwen mochten zij de woning van S.D. niet zonder begeleiding verlaten en werd hen ineens een hoge schuld opgelegd en werden hun paspoorten van hen afgepakt door S.D, Het is de slachtoffers op een gegeven moment gelukt om te ontsnappen uit de woning van S.D, waardoor zij zich konden melden bij het consulaat van hun land van herkomst voor het indienen van hun klacht. Nadat de slachtoffers aan de afdeling TIP werden overgedragen, werd de verdachte opgespoord, aangehouden en na afstemming met het Openbaar Ministerie door de politie in verzekering gesteld.

Aan de voorwaardelijke invrijheidstelling van de mensenhandel verdachte S.D. is op last van de minister van Justitie en Politie de voorwaarde gekoppeld, dat hij te rekenen van de dag van zijn uitzetting gedurende een periode van 5 jaar Suriname niet mag binnenkomen.

error: Kopiëren mag niet!