Effecten klimaatverandering op agrarische sector baart zorgen

De effecten van klimaatverandering op de agrarische sector, zoals de droogte en de hoge temperaturen die sinds enige weken heersen, zijn vrij ernstig en baren zorgen. De regen blijft uit en door de hoge temperaturen  is er sprake van een grote verdamping. Weilanden staan er droog en verschroeid bij. In de verschillende landbouwgebieden is er gebrek aan water voor de irrigatie en de lozingen zijn droog komen te liggen. 

Landbouw-minister Sewdien zei vorige week voor aanvang van de wekelijkse vergadering van de Raad van Ministers, dat de aanhoudende droogte niet alleen de kustvlakte parten speelt, maar ook het binnenland. Rivieren dreigen, zoals enkele maanden geleden, weer droog te komen liggen. Dat brengt weer andere problemen met zich mee voor de binnenland gemeenschappen, zoals transportproblemen. Als de rivieren moeilijk bevaarbaar zijn heeft dat gevolgen voor het sociaal-economisch leven in het binnenland. Volgens de Landbouw-minister zit de overheid duidelijk met de effecten van klimaatverandering in zijn maag. De overheid zal met alle stakeholders en de private sector antwoorden moeten vinden op het probleem van klimaatverandering. 

De effecten van klimaatverandering op de voedselproductie en voedselzekerheid is vrij ernstig. Met landbouwers en andere stakeholders in de agrarische sector moet gewerkt worden aan plannen om de voedselzekerheid veilig te stellen. Internationaal zijn er fondsen, waaronder ht Green Climate Fund, waar dergelijke plannen ingediend kunnen worden ter financiering. 

Voedselzekerheid

Minister Sewdien benadrukt, dat klimaatverandering een harde realiteit is waar men niet omheen kan. Het is niet verwachtbaar dat het klimaat op korte termijn zich gaat herstellen. Het is daarom zaak dat de agrarische sector zaken anders zal moeten aanpakken ter veiligstelling van de voedselzekerheid op termijn. Mogelijk zal er gekeken moeten worden naar nieuwe cultuurmogelijkheden. Ook zaken zoals waterbeheer zal beter georganiseerd moeten worden

Het is te verwachten dat de al enige tijd aanhoudende droogte en hoge temperaturen op den duur tot mogelijke schaarste zullen leiden van sommige landbouwgewassen zoals groente. De droogte en de enorme hitte hebben ook invloed op de kwaliteit van sommige groenten.

error: Kopiëren mag niet!