Educatieve kloof remt Suriname’s groei

Suriname kampt met aanzienlijke uitdagingen in het onderwijssysteem, waardoor de sociaaleconomische vooruitgang van het land wordt belemmerd. Volgens recente cijfers heeft 33% van de bevolking boven de 15 jaar alleen de lagere school afgemaakt. Daarnaast heeft 31% een voj-opleiding gevolgd, terwijl 60% de mulo niet heeft doorlopen. Slechts 12% heeft een middelbare schoolopleiding afgerond en een schamele 5% heeft een hogere opleiding voltooid.

De redactie van Dagblad Suriname vroeg dr. Sophia, een expert op het gebied van onderwijskunde en sociaaleconomische ontwikkeling, om haar visie op deze problematiek.

Volgens haar hebben deze statistieken verregaande implicaties voor de ontwikkeling van Suriname. “Een laag opleidingsniveau correleert sterk met beperkte economische kansen en leidt vaak tot maatschappelijke scheefgroei”. zegt ze. “Het gebrek aan goed onderwijs belemmert individuen in hun vermogen om deel te nemen aan en bij te dragen aan de economie op een productieve manier.”

De gevolgen van deze onderwijskloof zijn talrijk. Zo kan een laag opleidingsniveau leiden tot hogere werkloosheidscijfers, beperkte toegang tot beter betaalde banen, en een groter risico op armoede. “Dit creëert een vicieuze cirkel van sociaaleconomische ongelijkheid die moeilijk te doorbreken is zonder structurele hervormingen in het onderwijssysteem”, waarschuwt dr. Sophia.

Een dergelijk scenario is helaas niet uniek voor Suriname. Een vergelijkbaar voorbeeld is te vinden in landen zoals Haïti, waar het gebrek aan kwalitatief onderwijs heeft bijgedragen aan langdurige armoede en sociaaleconomische instabiliteit. In Haïti heeft jarenlange verwaarlozing van het onderwijssysteem geleid tot een groot analfabetismeprobleem en beperkte economische groei.

“Het falen van Haïti om een robuust onderwijssysteem te ontwikkelen, dient als een waarschuwing voor Suriname”, stelt dr. Sophia.

“Effectieve beleidsmaatregelen zijn noodzakelijk om de onderwijskwaliteit en -toegang te verbeteren, anders loopt Suriname het risico dezelfde fouten te maken.”

Om de groei te stimuleren en maatschappelijke scheefgroei tegen te gaan, beveelt dr. Sophia aan te investeren in onderwijs op alle niveaus. Dit omvat het verbeteren van de kwaliteit van het basisonderwijs, het vergroten van de toegang tot secundair en hoger onderwijs, en het bieden van beroepsgerichte trainingsprogramma’s om de vaardigheden van de bevolking te verhogen.

“Een investering in onderwijs is een investering in de toekomst van Suriname”, concludeert Dr. Sophia.

“Door de onderwijskloof te dichten, kan Suriname een pad inslaan naar duurzame economische groei en gelijke kansen voor al zijn burgers.”

error: Kopiëren mag niet!