De Nederlandse premier Dick Schoof heeft donderdag tijdens een onderhoud met president Chandrikapersad Santokhi bevestigd dat het tot nu gevoerde “Suriname beleid” door de nieuwe regering onder zijn leiding wordt voortgezet. De premier en president spraken elkaar in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. De samenwerkingsgebieden op politiek en technisch niveau gaan dan ook gewoon door. Zo zal het Makandra project het mechanisme blijven voor de ondersteuning van Suriname om de technische capaciteit op verschillende beleidsgebieden te vergroten.
Minister Schoof heeft ook aangegeven dat de uitvoering van hetgeen is afgesproken met betrekking tot de uitgesproken excuses in verband met het slavernijverleden voortgang zullen hebben. Hiertoe zullen de gesprekken met de Nederlandse autoriteiten geïntensiveerd worden. President Santokhi heeft aangegeven dat in Suriname gewerkt wordt aan de totstandkoming van een representatief platform die dit proces verder zal begeleiden.
Suriname en Nederland hebben een lange gedeelde geschiedenis die onze samenlevingen met elkaar verbinden. De samenwerking met Suriname is dan ook belangrijk voor het kabinet. Goed om daarom vandaag kennis te maken met president @CSantokhi en minister van Buitenlandse Zaken Albert… pic.twitter.com/j6Z9fWN9dF
— Dick Schoof (@MinPres) September 26, 2024
President Santokhi heeft aangedrongen op afhandeling van de restantmiddelen van de ontwikkelingshulp uit 1975 op basis van de recent overeengekomen prioriteiten van de Surinaamse regering. Van de beschikbare middelen zal een bedrag van 6 miljoen Euro besteed worden aan de versterking van de gezondheidszorg middels de aankoop van noodzakelijke apparatuur en andere benodigdheden. Een bedrag van 2 miljoen Euro zal gereserveerd worden voor de verdere opzet en operationalisatie van de Zorg Autoriteit.
Suriname wil ook verdere technische bijstand op het terrein van de voorbereiding van een groot aantal wetsproducten, en steun voor de verdere professionalisering van de Belastingdienst en de Douane.