Ondanks alles zijn Surinamers een schoon en net volk. We baden regelmatig en zorgen ervoor dat onze kleren schoon blijven door deze te wassen. Echter, realiseren we ons niet altijd waar de vezels van onze kledingstukken naartoe gaan na het wassen.
In onze riolering en in open goten in buurten, belanden deze vezels in grote kreken en rivieren en worden uiteindelijk geconsumeerd door vissen, die wij vervolgens eten.
Microplastics vormen een groeiend probleem. Wanneer we synthetische stoffen zoals polyester in de wasmachine wassen, komen microscopische plasticdeeltjes los van onze kleren.
Uit onderzoek van wetenschappers van de Britse Newcastle University blijkt dat delicate wasprogramma’s, die extra water gebruiken, de meeste microplastics vrijgeven. Bovendien belanden deze microplastics via het riool in zeeën, waar ze al zijn aangetroffen in plankton, vissen en zelfs walvissen. Dit vergroot het risico van plasticverontreiniging in onze voedselketen.
Onderzoekers vonden ook microplastics in menselijke feces, wat ons leert dat plastic deeltjes in ons lichaam terechtkomen door vis te consumeren. Hoewel we nog niet zeker zijn van de impact op de menselijke gezondheid, is het duidelijk dat deze vervuiling schadelijk is voor het zeeleven. Het is daarom essentieel om bewuster om te gaan met onze waspraktijken.
Tips zoals het vermijden van halflege wasjes kunnen helpen de hoeveelheid microplastics die in onze watervoorzieningen terechtkomt, te verminderen. Samen kunnen we bijdragen aan een schonere en gezondere omgeving.