De Surinaamse president heeft in de marges van de Algemene Vergadering van de VN een ontmoeting gehad met de nieuwe Nederlandse premier. Er is voornamelijk gesproken over voortzetting van het samenwerkingsverband tussen de twee landen dat bekend staat als Makandra. Uit de berichtgeving is niet gebleken, dat dit programma belangrijke resultaten heeft opgeleverd. Er staat ook niet vermeld op welk niveau de programma’s zijn opgevoerd. Zo is onbekend welke beleidsgebieden goede resultaten hebben opgeleverd en welke nog goed moeten worden opgepakt.
De indruk die wij hebben, en dat blijkt uit de berichtgeving van de regering zelf, is dat het programma niet echt veel voordelen voor Suriname heeft opgeleverd. Door de regering zijn berichten gelanceerd over bijvoorbeeld watermanagement, strafrecht, corruptietrainingen binnen de Belastingdienst, reclassering, kustbeheer en de Rekenkamer. De vrees is dat in deze het vooral gaat om de financiering van consultancies uit… Nederland. En hoeveel effect anti-corruptietrainingen hebben gehad is een andere vraag.
Toen deze regering aantrad, werd bericht dat Suriname nu uit een isolement zou worden gehaald. Daarmee bedoelde de nieuw aangetreden regering dat de relatie die moeizaam zou zijn verlopen met Nederland, zou worden hersteld. De verdere economische en sociale ontwikkeling van Suriname zou plaatsvinden in een goede samenwerking met de Nederlandse regering. De oppositie beschuldigde de coalitie ervan Suriname te verkopen aan Nederland en dat we onze onafhankelijkheid kwijt zouden raken. Het samenwerkingsprogramma Makandra werd opgezet om een brede ontwikkelingssamenwerking met Nederlandse overheidsinstituten op te zetten. Daar kwam nog bij een ambassadeur die woont en werkt in Nederland, als onderdeel van het diaspora-concept. Ook kwam een diaspora-instituut in Nederland. Dit instituut bereikte niets waardoor de voorzitter haar functie na enige tijd haar functie ter beschikking stelde. Onder de nieuwe voorzitter werd het ook niks …. of wat is bereikt is een groot staatsgeheim.
Als onderdeel van de samenwerking werden ook zogenaamde technische krachten ingeschakeld. Dit gebeurde dichtbij de president en in bedrijven als SLM. Inmiddels zijn zodanig onfrisse zaken naar buiten gekomen van deze heren en dames dat ze het land moesten uitvluchten, op dezelfde wijze als de hoofdveroordeelde van de 8 decembermoorden en een ondervoorzitter van ABOP die verdacht wordt van moord. Daarnaast mislukte faliekant ook het ‘fresh capital’ project door alertheid en bezwaren in DNA. Oprichting van dubieuze nv’s zoals Surfin mislukte; de nv’s waren dubieus, omdat kapitaal zou worden geïnvesteerd waarover niet de Surinaamse regering maar een schaduwregering zou gaan.
De essentie van het verhaal is dat in de afgelopen periode er geen verbetering is gekomen in de samenwerking met Nederland. Zo hebben we in Suriname geen Nederlandse bedrijven en investeerders. De Nederlandse ambassadeur lanceerde een programma “Land zoekt Boer” zonder enig resultaat. De oorzaken zijn divers. Een van de mogelijke oorzaken is dat de Surinaamse ambassade in Nederland de capaciteit niet heeft om samenwerkingsverbanden te beklinken, bijvoorbeeld van ministerie naar ministerie. Verder hebben de verschillende onderdelen van de overheid niet helder op een rijtje op welke gebieden men hulp nodig heeft van Nederland. Een andere mogelijk oorzaak is dat de samenwerking met Suriname geen prioriteit heeft bij de Nederlandse regering. In projecten komt het voor dat de aanvragers van technische hulp niet in staat zijn hun aanvraag goed en concreet te formuleren. Maar, het kan ook voorkomen dat aanvragen onbehandeld liggen op de Nederlandse burelen en dat er geen systeem is om de vordering van ingediende projecten te monitoren.
Het kan ook dat van Surinaamse zijde het diplomatieke kader ontbreekt of niet in staat is om de projecten door te geven aan Nederland en de juiste communicatie erona te houden. Samenwerkingsverbanden beginnen in eerste instantie via diplomatieke kanalen en daarna kunnen overheidsafdelingen met elkaar verder op basis van afspraken en tijdspaden die worden overeengekomen. Wanneer ingediende projecten onbehandeld blijven liggen, zullen de onderdelen van de overheid de neiging hebben om door te gaan met andere partners of zelf met eigen kader maatregelen uit te voeren, als dat er is. Maar het kan ook dat projecten on hold worden gezet. Het is namelijk bekend dat er weinig direct inzetbaar kader aanwezig is binnen de Surinaamse overheid.
Het Makandra programma is een programma tussen government en government, het gaat hierbij om een samenwerking tussen Surinaamse en Nederlandse overheidsinstellingen op diverse gebieden, zoals de justitieketen, klimaat, water, defensie en politie.
Op 3 juni 2023 heeft de president van Suriname wederom het Diaspora Instituut Nederland (DIN) formeel geïnstalleerd. De regering geeft aan dat het beleid van de Surinaamse regering mede gericht is op een actieve inzet van de Surinaamse diaspora in de ontwikkeling van de Surinaamse economie.
DIN speelt volgens de regering een cruciale rol in het stimuleren van initiatieven vanuit de Surinaamse gemeenschap in Nederland. De initiatieven zijn in eerste instantie gericht op drie speerpunten te weten: onderwijs, industrialisering en capacity building.
DIN zal zich onder andere inzetten om enkele scholen van modern materiaal te voorzien, de productie en export van Surinaamse producten te stimuleren en om goed opgeleide mensen te stimuleren zich voor het land in te zetten. Van exporten die erbij zijn gekomen is niets te merken, wel van moeizame exporten van Surinaamse groenten. De inzet van Nederlandse deskundigen hier kan een doel zijn, maar de vorming en behoud van Surinaams kader is een beter doel. Een ander doel is het bevorderen van de relaties tussen organisaties, bedrijven, instituten en personen die in Suriname en Nederland zijn gevestigd om zodoende een bijdrage te helpen leveren aan de ontwikkeling van Suriname.