De impact van geweld in de media: Een oproep tot positieve rolmodellen in Suriname

Het recente geweld tussen Rinaldo Mussendijk meer bekend als ‘Powisi’, en Reynold van Els, meer bekend als ‘Peppy , heeft veel stof doen opwaaien en heeft onder de samenleving bezorgdheid gewekt. De situatie roept vragen op over de impact van dit soort conflicten, vooral op de jongeren . Zij kijken op naar invloedrijke figuren, en het is van groot belang hoe deze figuren zich gedragen en welke boodschappen zij uitzenden. Geweld als middel om meningsverschillen op te lossen of om aandacht te vragen, is een verontrustende boodschap die niet alleen de huidige generatie, maar ook toekomstige generaties kan beïnvloeden.

Burgers maken zich zorgen dat herhaalde media-aandacht voor dit soort geweld het idee kan normaliseren dat conflicten met geweld opgelost moeten worden. Ricardo M. heeft zijn mening aan de redactie van Dagblad gegeven: “Dit kan jongeren een vertekend beeld geven van hoe zij zelf met meningsverschillen moeten omgaan. Het is cruciaal dat er meer aandacht komt voor dialoog en communicatie als alternatieve methoden voor conflictbeheersing. Ik vind dat de mensen binnen de samenleving geroepen moeten worden om dan ook steeds sterker op te roepen tot de noodzaak van positieve rolmodellen die jongeren inspireren om vreedzaam en constructief om te gaan met verschillen van mening.”

Suniel R voegt toe: “Het is een verantwoordelijkheid van zowel de gemeenschappen als de autoriteiten om educatieve programma’s en bewustwordingscampagnes op te zetten. Deze initiatieven kunnen jongeren de les bijbrengen dat geweld nooit de oplossing is, en benadrukken dat respect en begrip voor elkaar essentieel zijn in interpersoonlijke relaties. Door een veilige ruimte te creëren waar jongeren kunnen leren over conflictbeheersing en wederzijds respect, kunnen we een cultuur bevorderen die gewelddadige uitingen afkeurt.”

In deze bredere discussie over invloedrijke personen, hun verantwoordelijkheden, en de rol van media, ligt een uitdaging voor de samenleving: hoe kunnen we samen een omgeving creëren waarin geweld niet de norm is, en waarin jongeren groeien in een cultuur van respect en communicatie? Het is tijd voor een gezamenlijke inspanning naar verandering.

CS

error: Kopiëren mag niet!