VG-minister Ramadhin: “Overheidssubsidies of verhoging ziektekostenpremies ter financiering gezondheidszorg”

Er zullen in de komende periode belangrijke keuzes gemaakt moeten worden met betrekking tot de financiering van de gezondheidszorg in het land. De financiering van de gezondheidszorg blijft de voornaamste uitdaging, zegt Volksgezondheid-minister Amar Ramadhin.

Recentelijk tijdens het veld oriëntatiebezoek van president Santokhi aan het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (zie foto), waar hij deel uitmaakte van de presidentiële delegatie, zei de minister dat met z’n allen gekeken moet worden naar de wijze hoe de financiering van de gezondheidszorg georganiseerd moet worden. 

De huidige wijze van financiering moet anders en er zullen daartoe andere maatregelen moeten worden genomen. Die maatregelen zullen impact hebben op de verantwoordelijkheid van de  premiebetaler, de zorgbetaler en de dienstverleners. De vraag die gesteld moet worden is of wij als land per maand gemiddeld Euro 20 voor ziektekostenverzekering blijven betalen. In de regio liggen deze kosten al rond de USD 150 per maand. Daarmee kan de ziekenzorg wel geleverd worden. 

Ziekenzorg is een product waarvoor betaald moet worden.  De premies die momenteel voor de ziekekostenverzekering worden betaald zijn al lang achterhaald. Of de overheid gaat met subsidies moeten inkomen of de premies zullen omhoog moeten.  

De overheid is tot nu toe de grootste financier binnen de gezondheidssector. Daarmee staat de overheid volgens minister Ramadhin garant voor de aanschaf van apparatuur om met name de specialistische dienstverlening te garanderen. 

Tarieven ondermaats

De tarieven voor de dienstverlening zijn ook ondermaats. Die moeten ook aangepast worden. Maar betekent dat dan, dat de overheid moet blijven inkomen of moet er geen sprake zijn van gedeelde verantwoordelijkheid, stelt de Volksgezondheid-minister. De vraag die gesteld moet worden is of de premiebetaler bereid is meer te betalen voor de eigen gezondheid, zodat het meer garanties heeft dat de dienstverlening werkelijk geboden wordt en dat men niet hoeft bij te betalen. 

Er zal in de gezondheidszorg een set aan maatregelen structureel moeten worden doorgevoerd. Daarbij zullen praktische zaken in ogenschouw worden genomen met alle neuzen in een richting, aldus minister Ramadhin van Volksgezondheid.

error: Kopiëren mag niet!