Nieuw schooljaar staat voor de deur: bezorgdheid over pestgedrag

Komende week beginnen de scholen met het schooljaar 2024-2025. Dit betekent een frisse start, een nieuw rooster en voor sommige kinderen zelfs een nieuwe school met nieuwe leerkrachten en medeleerlingen, evenals de kans om nieuwe vriendschappen te sluiten. Het is een spannende, maar ook uitdagende periode, vooral voor jeugdigen.

Nu de scholen weer van start gaan, groeit de bezorgdheid in de gemeenschap over pestgedrag. Dit is een belangrijk onderwerp dat niet over het hoofd mag worden gezien, aangezien pesten ernstige schade kan richten aan de emotionele en sociale ontwikkeling van kinderen. 

Pestgedrag 

Volgens experts is een integrale aanpak nodig om pestgedrag effectief aan te pakken. Scholen moeten beginnen met een zero-tolerance beleid voor pesten, ondersteund door duidelijke regels en consequenties voor de daders. 

School counselling

Daarnaast is het beschikbaar stellen van een studentenbegeleider op elke school, die de nodige counseling en begeleiding kan bieden aan kinderen die gepest worden maar ook kinderen die een pestgedrag vertonen, hard nodig. 

Taboe

Een ander belangrijk punt is het verminderen van de taboe rond de mentale gezondheid van kinderen. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft vorig schooljaar samen met UNICEF het project Kenki Denki gelanceerd. Dit project bespreekt onderwerpen zoals cyberpesten, depressie, angst, kindermishandeling en suïcide met behulp van videobeelden om jongeren te helpen sociale en emotionele vaardigheden te ontwikkelen.

Ook vanuit het instituut van de First Lady in Suriname is het programma “Hoe wij ons voelen” opgezet om de ontwikkeling van kinderen te bevorderen door te praten over verschillende onderwerpen. Hoewel deze initiatieven prijzenswaardig zijn, is het ook belangrijk om te meten in hoeverre er veranderingen optreden in de samenleving. Pesten is een van de meest voorkomende problemen waarmee de jeugd te maken heeft, en dit vraagt om een goede samenwerking tussen ouders, verzorgers, leerkrachten, het onderwijsbeleid en beleidsmakers.

SD

error: Kopiëren mag niet!