Media nu stil na geveinsde ophef over acties Facebook

Het is stil deze dagen rond diverse lokale media en hun directeuren die eerder deze maand hoog van de toren bliezen over in hun ogen onterechte acties van met name Facebook tegen berichten op hun websites. Diverse mediabazen belegden zelfs een speciale persconferentie waarin ze beweerden dat ‘onschuldige artikelen massaal gerapporteerd worden, het bereik op social media zwaar wordt gestremd, ernstige waarschuwingen dat de pagina’s geblokkeerd of verwijderd zullen worden, terwijl bij anderen hele pagina’s en kanalen zijn gehackt’.

Massaal?

Hoe massaal is tot de dag van vandaag verre van onduidelijk. Volgens de getroffen media zijn ‘massaal onschuldige berichten’ gerapporteerd bij Facebook, hetgeen leidde tot waarschuwingen en dreigingen dat de Facebook-pagina zou worden verwijderd.

Ook beweerden de media in kwestie, dat de situatie ‘nog verder zal escaleren’ met het oog op de naderende verkiezingen en dat burgers verstoken worden van ‘cruciale nieuwsberichten’. Dat zal wel meevallen, omdat er naast de jammerende media natuurlijk nog andere media zijn die gewoon hun werk kunnen doen, zonder gejammer en bij Facebook gerapporteerde berichten.

Storm is gaan liggen

Na de persconferentie van een paar mediadirecteuren op maandag 16 september, is het echter stil gebleven. De storm, zo die er was, lijkt te zijn gaan liggen.

De vraag is waarom die media zo ‘en plein publique’ hebben gejammerd over acties van Facebook tegen hun pagina’s op Facebook. Wat wilden ze daarmee bereiken? Het is immers algemeen bekend dat gebruikers van Facebook (anoniem of niet) bepaalde Facebook-pagina’s en posts (berichten) kunnen rapporteren, om welke reden dan ook. Als gevolg van rapportages/klachten kan Facebook nu eenmaal overgaan tot bepaalde maatregelen, zo ook X en Instagream. 

De betreffende mediadirecteuren zouden dat moeten weten. Zo werken social media nu eenmaal. 

Niet druk over maken

De media zouden zich daar niet druk over moeten maken en doen alsof ze zijn getroffen door iets zeer ernstigs dat de persvrijheid en recht op vrije meningsuiting schaadt. 

Laten we wel wezen, en eerlijk, hoeveel gewone burgers op Facebook zijn en worden niet getroffen door acties van Facebook of personen die hun pagina hebben gehacked (met alle gevolgen vandien), omdat iemand een post of iets dergelijks heeft gerapporteerd…., maar daar horen we niemand over, ook niet de media. 

Onder ogen zien

Kennelijk hadden de getroffen media weer even behoefte aan enige eigen nieuwsgaring bij gebrek aan lokaal nieuws. Laten ze de werkelijkheid van vandaag de dag op social media onder ogen zien, en niet steeds publiek gaan jammeren en klagen en aandacht zoeken via publiciteit wanneer er iets gebeurt dat ze niet zint.

Viktor Aardenburg

error: Kopiëren mag niet!