Japanner (88) bijna halve eeuw onterecht in dodencel 

Een Japanse rechtbank heeft Iwao Hakamada vrijgesproken. De oud-bokser zat bijna een halve eeuw gevangen nadat hij ter dood was veroordeeld. Wereldwijd heeft voor zover bekend nooit iemand langer in de dodencel gezeten. Hij zat 46 jaar in eenzame opsluiting en dat leverde hem zelfs een plek op in het Guinness Book of Records. 

Hakamada (88) verkeert in slechte gezondheid en woonde de zitting zelf niet bij. Zijn 91-jarige zus Hideko kwam wel. Zij boog een aantal keren diep voor de rechter die na tientallen jaren met de verlossende uitspraak kwam: “Het Hof acht de verdachte onschuldig.”

Hakamada werd in 1968 veroordeeld. Hij zou twee jaar eerder zijn baas van de misofabriek waar hij werkte en diens vrouw en twee kinderen hebben doodgestoken. Daarna zou hij hun huis in brand hebben gestoken en geld hebben gestolen. Hij hielp mee met het blussen van de brand, maar werd later opgepakt door de politie.

De twijfels over zijn schuld ontstonden niet lang na zijn veroordeling — een van de redenen dat die doodstraf niet werd uitgevoerd.

Volgens zijn advocaten had nieuw DNA-bewijs uitgewezen dat het bloed dat was aangetroffen op kleren die in een vat miso waren gevonden, niet overeenkwam met dat van Hakamada.

error: Kopiëren mag niet!