50 Surinaamse militairen worden getraind voor missie Haïti

Een team van 50 Surinaamse militairen wordt getraind voor missie Haïti. Dit heeft Defensie-minister Krishna Mathoera, voor de aanvang van de laatst gehouden Raad van Ministers-vergadering bevestigd. Een groep van 25 wordt aanvankelijk gestuurd waarna de andere 25 zullen volgen. De militaire missie naar Haïti wordt nauwkeurig voorbereid, gaf de bewindsvrouwe aan. 

Ze zei, dat Suriname in Caricom-verband heeft aangegeven te participeren. “Maar het is nog niet zo ver. We zijn bezig om een team klaar te maken”, sprak de minister eerder. De regels, de leiding van de aanstaande missie, moeten nog worden vastgesteld.

“Het moet duidelijk zijn wat de protocollen zijn, wat de regels zijn. Er moeten zekerheden zijn voor onze militairen”, aldus de minister. “De situatie op Haïti is zorgwekkend, heeft alle aandacht en geniet hoge prioriteit van de mede-Caricom lidstaten. Suriname heeft de intentie een kleine groep militairen en functionarissen beschikbaar te stellen. Dat traject moet nog bewandeld worden, en de mensen moeten ook nog getraind worden.”

VN

Kenia, het Afrikaanse land dat de Haïtiaanse missie momenteel leidt, heeft in het afgelopen weekend beloofd om de komende weken 600 extra politieagenten naar Haïti te sturen om te helpen bij de strijd tegen bendes die een groot deel van de hoofdstad, Port-au-Prince, en nabijgelegen gebieden controleren. Dit zou het Keniaanse contingent, dat sinds juni stapsgewijs is ingezet om de belegerde politiemacht van het Caribische land te helpen, op 1.000 brengen. 

De Keniaanse president William Ruto heeft ook gezegd dat hij de huidige door Kenia geleide veiligheidsmissie wil omzetten in een volledige vredesoperatie van de Verenigde Naties.

Een handvol andere landen heeft samen minstens 1.900 extra troepen toegezegd. Ook Suriname sprak steun toe voor deze missie. Echter is het onduidelijk wanneer en of Surinaamse militairen daadwerkelijk voet aan wal zetten op het eiland. 

error: Kopiëren mag niet!