Surinaamse krab bereidingen: Een smaakvolle traditie

In de Surinaamse keuken zijn krabben een geliefde delicatesse in gerechten zoals krab in masala of kokosmelk. De bereiding begint met het grondig schoonmaken van de krabben, waarna ze worden gekookt. Vervolgens worden ze gestoofd met een mix van specerijen, ui, knoflook, tomaten en peper, wat resulteert in een smaakvolle culinaire ervaring.

Maar. waarom lopen sommige krabben zijwaarts? Terwijl soorten zoals ispinkrabben en sponskrabben gewoon vooruit bewegen, lopen andere krabben zijwaarts vanwege hun evolutionaire ontwikkeling. 

Krabonderzoeker Werner de Gier van Naturalis in Leiden legt uit dat krabben die verder van hun kreeftachtige voorouders staan, vaker zijwaarts lopen. Wetenschappers vermoeden dat dit een voordeel biedt: tijdens het lopen schoffelen krabben hun voedsel met hun pootjes onder het zand vandaan. Door zijwaarts te lopen, kunnen ze een veel groter oppervlak doorzoeken voor voedsel, in tegenstelling tot voorwaarts lopen waarbij ze een deel van hun potentiële voedselbron missen. 

Hoewel deze theorie nog niet volledig bewezen is, biedt het een intrigerende kijk op het gedrag van deze fascinerende wezens.

error: Kopiëren mag niet!