Studenten kunnen aanvraag doen om deel inschrijfgeld terugbetaald te krijgen

Studenten van openbare VOS scholen en bachelor studenten van de Adek Universiteit, IOL. AHKCO, PTC, LOBO en het Conservatorium Suriname kunnen bij het de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) zich registreren om een deel van het inschrijfgeld dat ze reeds betaald hebben terug te krijgen. Per gezin mogen maximaal vier kinderen zich opgeven.

 Uit het Fonds Tegemoetkoming Studenten (FTS), dat door de NOB voor dit nieuw schooljaar/collegejaar is geïntroduceerd, worden studenten gedeeltelijk tegemoetgekomen in de kosten van inschrijfgeld. De tegemoetkoming varieert van 20 tot 35 procent van het inschrijfgeld. Tot nu toe loopt het nog niet zo hard met de registratie. Het NOB roept studenten wel op om zich te registreren. Ze hebben daartoe tot 31 oktober de tijd. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming is dat studenten de Surinams nationaliteit moeten bezitten en ingeschreven moeten staan bij de genoemde onderwijsinstellingen. Tot nu zijn slechts 68 aanvragen voor tegemoetkoming binnen gekomen.

Studiefinanciering

Rabia Abdoelraham, manager Human Capital Credit van het NOB legde maandag aan de pers uit dat er ook studieleningen aan studenten die aan de AdeK Universiteit of een HBO onderwijsinstellingen studeren. Deze leningen worden verstrekt uit het Fonds Studiefinanciering Suriname (FSS). Dit fonds wordt door het NOB beheerd. Eerder dit jaar heeft de regering een bedrag van SRD 5 miljoen in het FSS gestopt. 

Studenten kunnen leningen aanvragen om het inschrijfgeld of collegegeld te kunnen financieren. Men kan bij het FSS ook terecht voor een maandelijks leenbedrag variërend van SRD 225 tot SRD 2.000. Het NOB biedt uit het FSS ook additionele kredieten, voor bijvoorbeeld de aanschaf van een laptop of om de kosten van een studiereis te financieren. 

Recentelijk heeft de NOB ook nog de huishuurfinanciering geïntroduceerd. Dit is een renteloze lening bestemd voor studenten uit de districten die noodzakelijkerwijs vanwege studie een kamer moeten huren in de stad. Deze categorie studenten kunnen maximaal SRD 2.000 per maand lenen. 

De aflossing van de studielening kunnen studenten pas na afronding van hun studie doen.

error: Kopiëren mag niet!