Dinsdag 24 september 2024 heb ik met een groep personen (zie foto) de petitie Koninkrijkspas aan de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van Nederland (hierna te noemen: Commissie Buza) aangeboden. Op website van De Tweede Kamer der Staten-Generaal vindt u de convocatie. De Tweede Kamerleden de heren I.Kahraman en E. van der Burg waren bij de aanbieding van de petitie aanwezig. De griffier – de heer A.W. Westerhoff – en de adjunct-griffiers waren ook aanwezig.
Namens onze groep waren aanwezig:
- De heer Dennis Lapar (samensteller van de petitie/ woordvoerder);
- Mevrouw Sarita Lapar-Shantiprekash;
- Mevrouw Sine Ramdas;
- Mevrouw Nisa Rosan;
- Mevrouw Helen Kariman;
- De heer Jozef Hassenmahomed;
- De heer Rahmat Hassenmahomed;
- De heer Stanley Lo-A-Njoe;
Agendapunt: Verzoek tot aanbieding petitie ‘Koninkrijkspas’
Zaak: Brief derden – D. Lapar – van 27 augustus 2024
Verzoek tot aanbieding petitie ‘Koninkrijkspas’ – 2024Z12619
De inwoners van Suriname, geboren in het Koninkrijk der Nederlanden (tot 25 -11-1975), hebben de wens visumvrij te reizen naar Nederland. Zij hebben familieleden en vrienden in Nederland, die zij op elk gewenst en onverwacht moment willen of moeten bezoeken. Denkt u onder andere aan ziekte/overlijden. Aantal handtekeningen petitie: 5.030.
De heer Kahraman heette iedereen van harte welkom. Hij vertelde aan ons wat er met de petitie zal worden gedaan na mijn toelichting en het formeel aanbieden van de petitie aan de Commissie Buza. De griffier zal de petitie op de website van de Tweede Kamer plaatsen.
Namens onze groep heb ik de Tweede Kamerleden Kahraman en Van der Burg, de griffier Westerhoff en de adjunct- griffiers bedankt voor hun gastvrijheid. Onze groep voelde zich zeer welkom. Ook onze dank voor alle medewerkers/sters van de Tweede Kamer, die betrokken waren vanaf het begin van het indienen van het verzoek “aanbieding van de petitie Koninkrijkspas” tot het verlaten van het gebouw van de Tweede Kamer.
Het voorstel “Koninkrijkspas voor Surinamers geboren in het Koninkrijk der Nederlanden heeft een lange weg doorlopen. Mijn open brief van 12 september 2022 is door de Nederlandse ambassadeur in Paramaribo aan minister-president Rutte bij zijn bezoek aan Suriname overhandigd. Helaas heb ik nooit antwoord ontvangen. In juni 2023 heb ik een brief via de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken verstuurd naar minister Hoekstra ( zie bijlage). Tot op heden heb ik ook geen antwoord ontvangen.
Uw commissie heeft de petitie “Koninkrijkspas” met oprechte belangstelling in ontvangst genomen. Namens alle Surinamers, die heel graag de Koninkrijkspas willen hebben, heb ik de Kamerleden van de Commissie Buza bedankt voor hun inzet en het werk, dat zij zullen verrichten bij de behandeling van de petitie “Koninkrijkspas”.
Ter informatie: Stichting FinanceSuriname heb ik opgericht om Suriname te promoten. Het wonen, werken en ondernemen in Suriname breng ik onder de aandacht. Suriname en Nederland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De meerderheid van de inwoners van Nederland en Suriname willen de goede betrekkingen tussen beide landen gehandhaafd houden. In 1975 was de meerderheid van de bevolking van Suriname tegen de onafhankelijkheid van Suriname. De meerderheid van de Surinamers wil anno 2024 een goede samenwerking met Nederland. In Europa zijn vele landen verenigd in de Europese Unie. De landen werken samen. Suriname had nooit uit het Koninkrijk der Nederlanden moeten stappen. Een dure les. De Surinamers moeten ervoor zorgen, dat de minderheid nooit meer de meerderheid aftroeft.
Dennis Lapar
Directeur van Stichting FinanceSuriname