André Misiekaba heeft oog op DNA-zetel met terugkeer NDP

Voormalig fractieleider en minister bedankte in 2020

Voormalig NDP-fractieleider en oud-minister van Sociale Zaken André Misiekaba heeft zijn ogen gericht op een terugkeer in De Nationale Assemblee. Dit heeft de politicus dinsdag laten doorschemeren. Zoals Dagblad Suriname reeds enkele maanden geleden had bekendgemaakt, heeft de politicus een comeback oftewel een terugkeer gemaakt naar zijn oude huis, de NDP. Afgelopen week maakte hij zijn herintrede in de politiek formeel door bij een NDP kadervergadering aanwezig te zijn. 

Afstand gedaan van zetel 

Misiekaba behaalde bij de verkiezingen van 25 mei 2020, 2.787 stemmen. Echter niet lang daarna bedankte hij als NDP-lid. Hij gaf ook zijn DNA-lidmaatschap op. In de samenleving werd er ernstig gespeculeerd over een overstap van Misiekaba naar de ABOP. Zowel voorzitter Ronnie Brunswijk en tweede man Marinus Bee gaven destijds aan dat Misiekaba met open armen zou ontvangen worden indien hij die stap maakte. Echter heeft Misiekaba ervoor gekozen om naar de NDP te gaan. 

In de afgelopen jaren werd ook gespeculeerd of Misiekaba de gooi zou doen naar het voorzitterschap van de NDP. Tegenover ABC gaf hij dinsdag aan dat het momenteel tijd is om de interne zaken van de partij op een rij te zetten. De ogen zijn voor nu gericht op het parlement. Misiekaba gaf aan geen boodschap te hebben aan critici die stellen dat indien de NDP de verkiezingen van 2020 had gewonnen, hij bij de partij zou blijven. Volgens hem heeft hij zelf afstand gedaan van de zetel. 

Pas toegetreden NDP’er Ingrid Karta-Bink heeft ook een oogje op een DNA-zetel 

Misiekaba sluit zich met zijn opmerkingen aan bij de oud PL-topper en voormalig parlementariër uit Commewijne Ingrid Karta-Bink, die ook weer parlementariër wil worden. Met het oog op een zetel in de Nationale Assemblee is zij toegetreden tot de NDP. “Ik wil spreekbuis zijn van de samenleving en van de lokale gemeenschap. Ik houd van parlementair werk en ik ben er goed in”,  aldus de politica. Karta-Bink was lange tijd een stun futu binnen de PL. Maar in 2020 stapte ze uit de PL wegens onduidelijke redenen. Karta-Bink stelt nu, dat zij bewust heeft gekozen voor de NDP. “Ik weet dat er grote fouten zijn gemaakt. Maar de NDP staat voor een duidelijk doel”, sprak Karta-Bink tegenover lokale media.  

Opzegging lidmaatschap 

In een verklaring deed Misiekaba per 28 juli 2020 schriftelijk afstand van alle functies binnen de NDP. Per dezelfde datum deed hij ook afstand van het lidmaatschap van de NDP. In het verlengde hiervan gaf hij zijn DNA-zetel terug. Verder stelde Misiekaba dat “de verschrikkelijke interne partij strubbelingen zullen vast een rol hebben gespeeld bij de enorme terugval in het aantal stemmen. Genoemde strubbelingen zijn nimmer zo manifest geweest. 

“Ik ben van mening dat de NDP is afgedwaald van haar idealen en het streven om een sociaal rechtvaardige samenleving te creëren. Onder het bewind van tien jaren NDP, waar ik prominent deel en onderdeel van ben geweest, lijkt de kloof tussen arm en rijk veel groter te zijn geworden. Dit is niet waarvoor ik mij heb ingezet en waarvoor ik mij verder wil inzetten. Ik heb daarom besloten daar in ieder geval consequenties aan te verbinden en uit de NDP te stappen. Ik dank de NDP voor de politieke scholing die ik mocht genieten. Voorts dank ik alle structuren van de partij die met mij hebben samengewerkt. Ik vraag mij tijd om beraad en bezinning te gunnen op dat ik kan nagaan op welke wijze ik mij verder voor land en volk kan inzetten”, aldus André Misiekaba in 2020.

error: Kopiëren mag niet!