VS geeft schat van bijna 300 historische antiquiteiten terug aan India

De VS geeft 297 historische antiquiteiten terug die uit India zijn gestolen of gesmokkeld, waarvan er veel eeuwen oud zijn. Ter gelegenheid van de overdracht poseerden president Joe Biden en de Indiase premier Narendra Modi voor een foto voor verschillende van de artefacten, tijdens een recente ontmoeting tussen de twee leiders.

In juli tekenden de VS en India een overeenkomst om cultureel erfgoed te beschermen door illegale handel te voorkomen en het proces om gestolen antiquiteiten terug te geven aan India te stroomlijnen. De relikwieën — waarvan de meeste terracotta-artefacten uit Oost-India zijn — zullen naar verwachting “binnenkort” worden gerepatrieerd, aldus de Indiase regering in een verklaring op zaterdag.

De timing viel samen met Modi’s bezoek aan Bidens geboorteplaats in Wilmington, Delaware, waar de president afgelopen weekend een Quad-top hield, gericht op het versterken van de nauwe alliantie tussen de VS en India, Japan en Australië.

“Premier (Modi) bedankte president Biden voor zijn steun bij de teruggave van deze artefacten”, aldus het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken.

De artefacten, variërend van sculpturen tot vazen, behoren tot een periode van 2000 v.Chr. tot 1900 n.Chr. Sommige zijn gemaakt van steen, metaal, hout en ivoor.

error: Kopiëren mag niet!