Verontrusting over verspreiding beelden van patiënten op social media

Steeds meer burgers uiten hun zorgen over de roekeloze verspreiding van beelden van patiënten op social media. Vooral opnames uit spoedeisende hulpafdelingen lijken regelmatig zonder toestemming online te verschijnen, tot groot ongenoegen van betrokkenen en hun families.

Volgens veel mensen is er een ernstig gebrek aan privacybescherming in ziekenhuizen en zorginstellingen in Suriname. 

Nabestaanden en familieleden van patiënten, die vaak al door een zware tijd gaan, worden daarnaast geconfronteerd met ongevraagde commentaren en veroordelingen van buitenstaanders. Dit verergert hun leed en leidt tot emotionele schade.

Recente gevallen, waarin schokkende beelden van een patiënt op social media belandden, hebben het debat over privacy in de zorg weer aangewakkerd. “Naast het feit dat het respectloos is voor de patiënten en hun families, kunnen deze beelden ook zeer verontrustend zijn voor kinderen die er per ongeluk mee in aanraking komen”, zegt de bezorgde senioren burger Esmay tegenover de redactie van Dagblad Suriname.

Andere burgers vragen zich af waar het privacybeleid van ziekenhuizen en zorginstellingen blijft en roepen op tot strengere regels en handhaving. “Dit moet stoppen. Mensen in een kwetsbare positie verdienen bescherming, niet de publieke vernedering”, geeft Esmay bezorgd aan het eind van het gesprek met de redactie van Dagblad Suriname..

error: Kopiëren mag niet!