Diep in het Ecuadoraanse Amazonegebied trekt een inspirerende beweging wereldwijde aandacht. ‘Kawsak Sacha’, wat ‘Levend Bos’ betekent in het Kichwa, is een gedurfd initiatief van de inheemse gemeenschap Sarayaku.
In tegenstelling tot traditionele beschermingsinspanningen, die vaak specifieke soorten of ecosystemen isoleren, ziet deze aanpak het bos als een enorm, onderling verbonden web van leven.
De Sarayaku geloven dat alle boselementen deel uitmaken van een levend wezen dat gerespecteerd en beschermd moet worden.
Westerse wetenschappelijke benadering van natuurbehoud richt zich op het beschermen van individuele soorten of habitats zonder rekening te houden met hun relatie tot het bredere ecosysteem. Voor de Sarayaku is er geen scheiding tussen de natuurlijke wereld en het spirituele rijk, en ingewikkelde netwerken verbinden alle wezens.
Dit jaar reisde een team van meer dan 50 wetenschappers, advocaten, kunstenaars en journalisten uit 12 landen, waaronder Argentinië, Brazilië, de Verenigde Staten en Japan, naar Sarayaku om te leren van de gemeenschap en haar filosofie van het ‘Living Forest’.