Het extreem warme weer dat sinds enige tijd in het land heerst heeft bij menige melkveehouders geleid tot afname van de melkproductie. Door de hoge temperaturen overdag hebben koeien last van hittestress. Dit komt onder meer tot uiting in verminderde voeropname en afname van melkproductie bij melkkoeien.
De afname van de melkproductie is ook te merken aan de verminderde levering van rauwe melk aan de Melkcentrale Paramaribo N.V. Dewkoemar Sitaram, directeur van de Melkcentrale zegt desgevraagd dat de aanvoer van rauwe melk door melkboeren in de voorbije weken gemiddeld met 10 procent is afgenomen. Verminderde aanvoer van rauwe melk wegens extreme weersomstandigheden is geen unicum. Niet alleen bij warm weer produceren koeien minder melk, maar ook bij een extreem natte periode is dat het geval.
Extra zorg en kosten
Melkveehouder Kenneth Ganpatsing vertelt dat door de hittestress hij zijn vee extra zorg en aandacht moet geven. Dat vereist extra inspanningen en kosten. De verminderde eetlust bij zijn dieren probeert hij op te wekken door ze melaise toe te dienen. Zoals bij de meeste veeboeren doet hij dat door een mengsel van water en melaise toe te voegen aan het grasvoer. Het toegediende vocht compenseert bovendien ook de verminderde vochtgehalte van het gras vanwege het droge weer. Naast het toedienen van melaise om de eetlust bij de koeien op te wekken zorgt de melkveeboer ervoor dat hij zijn beesten extra bijvoeding geeft. De bijvoeding bestaat veelal uit slijpmeel en tarwemeel.
Kenneth Ganpatsing houdt zijn koeien op stal. Hij heeft er ongeveer 40. Zonder de extra zorg en bijvoeding zegt hij dat de melkproductie van zijn melkkoeien met zeker 50 procent zou afnemen. Dankzij de extra zorg en bijvoeding is de afname van de melkproductie van zijn koeien slechts ongeveer 10 procent.
Warme weer niet eenvoudig
De melkveeboer wijst er wel op dat het extra inspanningen kost om de melkproductie toch redelijk op peil te houden. Het werken in de stal bij dit warme weer is niet eenvoudig. Het is er erg warm. Het is ook niet eenvoudig om met dit hete weer gras te gaan snijden voor de koeien. Om het grasvoer zo lang mogelijk vers te houden dient die regelmatig met water vochtig te worden gehouden en worden afgedekt.
Voor wat betreft koeien die in de weide worden gehouden zegt Ganpatsingh dat die beesten al halverwege de ochtend wanneer het weer warm begint te worden, de schaduw onder de bomen beginnen op te zoeken. Ze eten daardoor ook minder.
Pas in de late namiddag wanneer het weer is afgekoeld, stappen ze uit de schaduw om weer te gaan grazen.
Het warme weer leidt niet alleen tot verminderde melkproductie en verminderde voeropname bij koeien, maar leidt ook tot veranderingen in het metabolisme. In extreme gevallen kan het zelfs leiden tot sterfte. Hittestress kan het immuunsysteem van de koe verzwakken, waardoor ze vatbaarder wordt voor ziekten. Ook een verminderde vruchtbaarheid is vaak het geval. Kruisingen mislukken vaker bij warme weer.