Milieuactivisten in Indonesië willen de import van afval uit Australië verbieden. Maar experts zeggen dat Australiërs hun steentje moeten bijdragen om de hoeveelheid afval die naar het buitenland wordt gestuurd te verminderen.
Op 70-jarige leeftijd werkt Sumina lange dagen onder barre omstandigheden. In haar dorp Wirobiting, Indonesië, sorteert ze afval dat uit het buitenland is geïmporteerd om te recyclen.
“Ik ben blij, want als er geen werk was, zou ik geen geld verdienen. Ik moet betalen om een huis te huren en mijn gemeenschap te helpen,” vertelt ze aan SBS News.
Lokale milieuactivisten zeggen dat het plastic in ladingen papier en karton naar Indonesië komt. De ladingen worden gekocht en geïmporteerd door lokale papierfabrieken, die het ongewenste plastic vervolgens weggooien.
Oost-Java is een centrum geworden voor wereldwijde papier- en kartonrecycling sinds China in 2018 strenge regels oplegde aan de import van laagwaardig, vervuild afval uit ontwikkelde landen.
Australië heeft het afgelopen boekjaar meer dan 750.000 ton papier en karton geëxporteerd, waarvan bijna een derde naar Indonesië ging. Milieuactivisten in Oost-Java zeggen dat de industrie het milieu schaadt en willen dat de handel volledig stopt. Ze hebben dit jaar regelmatig protesten gehouden voor Australische diplomatieke kantoren in Indonesië.