Vooruitlopend op de Jaarrede van de president hebben het Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) de top 10 duurzaamheid agendapunten gepubliceerd waarnaar het bedrijfsleven uitkijkt. Een van de meest opvallende punten in deze lijst is “Corruptiebestrijding en naleving van wet- en regelgeving”.
Michael, een links georiënteerde econoom, herinnert eraan dat delen van het Surinaams bedrijfsleven mede verantwoordelijk zijn voor de corruptie in samenwerking met de staat.
De overheid koopt jaarlijks voor miljoenen aan goederen en diensten uit haar begroting, vaak van bedrijven die betrokken zijn bij manipulatie en oneerlijke praktijken. Deze bedrijven laten hun winsten en groei voortkomen uit wat Michael “bloedgeld” noemt.
Michael stelt dat het goed zou zijn als het integere deel van het bedrijfsleven de oneerlijke praktijken van sommige collega’s aan de kaak stelt. Dit zou bijdragen aan een bewustwordingsproces en de erkenning dat ze deel uitmaken van de neergang van de samenleving. Hij benadrukt dat als het oneerlijke deel van het bedrijfsleven zou stoppen met manipulatie richting de regering, de corruptie substantieel zou afnemen.
Deze kritische benadering noodzaakt een holistische aanpak waarbij zowel de staat als het bedrijfsleven verantwoordelijkheid moeten nemen voor een transparant en rechtvaardig economisch systeem. Het is een oproep aan alle betrokkenen om interne corruptie te bestrijden en te streven naar een duurzame en integere toekomst voor Suriname.