De Duitse astronoom Johann Gottfried Galle ontdekte 23 september 1946 de planeet Neptunus bij het observatorium in Berlijn. Neptunus, over het algemeen de achtste planeet vanaf de zon, werd gepostuleerd door de Franse astronoom Urbain-Jean-Joseph Le Verrier, die de geschatte locatie van de planeet berekende door zwaartekracht-geïnduceerde verstoringen in de bewegingen van Uranus te bestuderen.
Op 23 september 1846 informeerde Le Verrier Galle over zijn bevindingen en dezelfde nacht identificeerden Galle en zijn assistent Heinrich Louis d’Arrest Neptunus bij hun observatorium in Berlijn.
Door de beweging ten opzichte van achtergrondsterren gedurende 24 uur op te merken, werd bevestigd dat het een planeet was.
De blauwe gasreus, die een diameter heeft die vier keer zo groot is als die van de aarde, is vernoemd naar de Romeinse god van de zee. Het heeft 14 bekende manen, waarvan Triton de grootste is, en een ringsysteem met drie heldere en twee zwakke ringen. Het voltooit een baan om de zon eens in de 165 jaar.
In 1989 was het Amerikaanse planetaire ruimtevaartuig Voyager 2 het eerste menselijke ruimtevaartuig dat Neptunus bezocht.