Wat zijn de laatste ontwikkelingen in de spanningen tussen Israël en Libanon?

Israël en Hezbollah hebben allebei beloofd hun grensoverschrijdende aanvallen op elkaar op te voeren, waarbij de vice-leider van de Libanese militante groep, Naim Qassem, zei dat ze “een nieuwe fase zijn ingegaan, namelijk een open afrekening” met de Joodse staat.

🔶 In de laatste ontwikkelingen zei het Libanese ministerie van Volksgezondheid dat er minstens 100 mensen zijn gedood en meer dan 400 gewond zijn geraakt, waaronder “kinderen, vrouwen en paramedici”, in wat waarschijnlijk Israëls meest intensieve luchtaanvallen op Libanon zijn geweest sinds het begin van het conflict in Gaza in oktober 2023.

🔶 De Israel Defense Forces (IDF) beweerden meer dan 300 Hezbollah-locaties in Zuid-Libanon te hebben aangevallen, waarbij “duizenden” raketwerpers van de groep werden vernietigd en tientallen dorpen en steden in het gebied werden beschadigd.

De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant zei dat de aanvallen zullen doorgaan “totdat we onze doelen hebben bereikt”, waaronder het terugsturen van duizenden Israëliërs naar het noorden, terwijl de woordvoerder van de IDF Daniel Hagari beloofde meer “uitgebreide en precieze” luchtaanvallen op Libanon.

🔹 Hezbollah vuurde op zijn beurt raketten af ​​richting Noord-Israël, waar IDF-bases en logistieke magazijnen werden geraakt met “tientallen” raketten, in een tit-for-tat-actie.

🔹 Dit gebeurde nadat Israël een luchtaanval uitvoerde op de zuidelijke buitenwijk Dahieh van Beiroet, waarbij de IDF Ibrahim Aqil doodde, ook bekend als Abdul Khader, de commandant van Hezbollah’s speciale operatie-eenheid. Het Libanese ministerie van Volksgezondheid zei dat 51 mensen werden gedood bij de aanval en meer dan 60 gewond raakten.

Vorige week werden minstens 37 mensen gedood en raakten duizenden anderen gewond nadat piepers en portofoons die door Hezbollah werden gebruikt, ontploften in Libanon, aanvallen die de groep toeschreef aan Israël, dat de beschuldigingen ontkent.

error: Kopiëren mag niet!