De top 10 duurzaamheidsagenda punten waar het bedrijfsleven naar uitkijkt
In aanloop naar de Jaarrede, die op 1 oktober 2024 door de president van Suriname in De Nationale Assemblee zal worden uitgesproken, presenteren de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) een 10-puntenagenda met concrete aanbevelingen.
Deze lijst richt zich op het bevorderen van duurzame economische groei, transparantie en hervormingen. Het bedrijfsleven benadrukt het belang van verantwoord gebruik van inkomsten uit de minerale sector en carbon credits, duurzame investeringen en een efficiëntere publieke sector.
1. Goed bestuur
Het herstellen van vertrouwen in overheidsbeleid begint met transparantie en verantwoordingsplicht. Regelmatige en volledige rapportage aan De Nationale Assemblee en het publiek is essentieel. Dit stimuleert vertrouwen en stabiliteit en creëert een geschikte omgeving voor duurzame economische groei en internationale investeringen.
2. Versterking van preventieve gezondheidszorg (SDG 3)
Investeren in preventieve gezondheidszorg is cruciaal. Dit betekent meer middelen voor de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) en Medische Zending (MZ), evenals de herstructurering van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG). Een uitgebreide dekking, inclusief het binnenland, is noodzakelijk.
3. Investeren in beroepsonderwijs (SDG 4)
Extra aandacht voor Lager Beroepsonderwijs, vooral in ICT, milieu en toerisme, is vereist. De wet op de Suriname National Training Authority moet worden geactualiseerd. Dit helpt jongeren voor te bereiden op technisch georiënteerde arbeidsmarkten.
4. Hervorming van de publieke sector (SDG 8)
De publieke sector moet met inbreng van de private sector worden hervormd, bijvoorbeeld door publieke bedrijven naar Public-Private Partnerships (PPP’s) om te zetten. Dit stimuleert efficiëntie en innovatie.
5. Corruptiebestrijding en naleving van Wet- en Regelgeving (SDG 16)
Strikte controlemechanismen in vergunningen- en aanbestedingsprocedures zijn noodzakelijk om corruptie en oneerlijke concurrentie tegen te gaan.
6. Grondenrechten in Suriname (SDG 10 & 16)
Erkenning van grondenrechten voor inheemse en tribale volken is essentieel voor sociale rechtvaardigheid en duurzame ontwikkeling. Dit proces vereist brede publieke steun en juridische evaluaties.
7. Duurzaam beheer van inkomsten uit carbon credits (SDG 13 & 17)
Inkomsten uit carbon credits moeten transparant en in duurzame projecten worden geïnvesteerd, met een focus op sociale en economische ontwikkeling van tribale gemeenschappen.
8. Verantwoord gebruik van olie- en gasinkomsten (SDG 7, 9 & 12)
Inkomsten uit olie en gas moeten strategisch worden ingezet voor diversificatie van de economie en investeringen in hernieuwbare energiebronnen. Het Sovereign Wealth Fund speelt hierin een cruciale rol.
9. Suriname als logistieke hub voor de regio (SDG 9 & 17)
Suriname heeft potentieel als logistieke hub voor de Caribische regio. Dit vereist verbetering van de infrastructuur, vooral in transport en energievoorziening, en investeringen voor industriële ontwikkeling.
10. Fiscale prikkels voor groene investeringen en local content beleid (SDG 8, 9 & 13)
Fiscale prikkels voor groene investeringen en een goed uitgewerkt Local Content Beleid zijn cruciaal. Wetten zoals de Investeringswet kunnen bijdragen aan een grotere deelname van Surinaamse bedrijven aan de waardeketen.
Het bedrijfsleven blijft beschikbaar voor dialoog en samenwerking met alle stakeholders om een duurzaam en welvarend toekomstperspectief voor Suriname te waarborgen.