De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) rapporteerde in 2020 dat Alzheimers en dementie 117 sterfgevallen veroorzaakten in Suriname, goed voor 2,89% van alle sterfgevallen. Het leeftijdsgecorrigeerde sterftecijfer bedraagt 23,53 per 100.000 inwoners, wat Suriname op nummer 21 in de wereld plaatst.
Recent onderzoek, geleid door Queen’s University Belfast en gepubliceerd in JAMA Network Open, suggereert dat voeding een cruciale rol kan spelen bij het verminderen van dementierisico’s. Wetenschappers ontdekten dat het consumeren van zes extra porties flavonoïde-rijke voedingsmiddelen per dag, zoals bessen, thee en rode wijn, het risico op dementie met 28% kan verlagen.
Flavonoïden, vooral aanwezig in plantaardige voedingsmiddelen, bezitten antioxiderende, ontstekingsremmende en antikankereigenschappen. Deze bevindingen zijn significant, vooral voor personen met een hoog genetisch risico of symptomen van depressie.
De dringende noodzaak om preventieve maatregelen te implementeren wordt benadrukt door de verwachting dat het aantal mensen wereldwijd met dementie zal verdrievoudigen tot 153 miljoen tegen 2050.
Naast flavonoïden, identificeerde een rapport van de Lancet-commissie 14 aanpasbare risicofactoren die 45% van de gevallen van dementie zouden kunnen voorkomen of vertragen, waaronder lage opleiding, gehoorverlies, hoge bloeddruk en sociaal isolement.
Deze inzichten benadrukken het belang van voedingsrijkdom en gezonde leefgewoonten in de strijd tegen dementie en het behouden van een betere levenskwaliteit.