Een goed verstaander … 

Suriname ontvangt ongeveer US$ 62,5 miljoen als gevolg van haar goedgekeurde herstelprogramma door het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dit was de zevende beoordeling van het IMF op grond van de positieve macro economische ontwikkelingen en herstellend vertrouwen van investeerders. 

IMF-eisen 

Verder zouden er volgens het IMF structurele hervormingen doorgevoerd moeten worden met speciale aandacht voor kwetsbare groepen. Deze hervormingen zijn essentieel om de instituten te kunnen versterken, corruptie te bestrijden en het bestuur te verbeteren. De regering en haar IMF-onderhandelaars  moeten dus niet alleen focussen op de behaalde positieve resultaten, want dat is geschiedenis. Zij moeten serieus gaan nadenken over hoe zij de IMF eisen gaan kunnen realiseren. Want een goed verstaander heeft maar een half woord nodig. 

Eisen inwilligen 

Om te beginnen is er geen concreet bewijs voor herstellend vertrouwen, want tot nog toe zien wij geen investeerders. De regering heeft gefaald om de kwetsbare groepen te compenseren, corruptie te bestrijden en goed bestuur te implementeren.

 Je kunt geen corruptie bestrijden met een friends en family-beleid. 

Je kunt geen gedegen controle uitvoeren met een friends en family-beleid. 

Je kunt geen objectiviteit garanderen met een friends en family-beleid. 

Je kunt geen transparantie betrachten met een friends en family-beleid. Je kunt geen instituten versterken met een friends en family beleid. 

Je kunt geen goed bestuur uitoefenen met een friends en family-beleid. 

De grote vraag is dan hoe de regering deze eisen zal kunnen inwilligen? Binnen een paar maanden het relevante bestuur van Suriname vervangen? ‘We benne benieuwd.’ 

Dr. Roy I.  Bhikharie, PhD

Eerst het Volk, dan de Rest

error: Kopiëren mag niet!