Waardigheid Palestijnse mens internationaal niet erkend

De algemene vergadering van de Verenigde Naties heeft de zoveelste resolutie aangenomen om de illegale bezetting van Palestina door de staat Israël te veroordelen. 

De bezetting en kolonisatie van Palestina gaat tot op de dag van vandaag verder. Gewapende kolonisten worden in bussen door de staat Israël vervoerd naar Palestijnse wijken waar ze de burgerbevolking uit hun huizen wegjagen en deze overnemen. Aanplanten en vee worden of vernietigd of overgenomen. Kolonisten verjagen kinderen uit scholen, alles is op vastgelegde beelden te zien op het internationale nieuws. De schending van resoluties en van mensenrechten in Palestina wordt vastgelegd en is voor de internationale gemeenschap te zien. 

Al bijna 80 jaar is Israël bezig om alle resoluties naast zich neer te leggen en zelfs tegen deze VN-besluiten te handelen, ondersteund door Amerika. De VN is niet in staat geweest om de Palestijnse mens te beschermen. We zien hoe jonge meisjes achterna gezeten worden door gewapende kolonisten op scholen. De universele verklaring van de rechten van de mens van 1948 gaat uit van de menselijke waardigheid die elke mens toekomt. Dat heeft te maken met de manier waarop mensen behandeld moeten worden. In Palestina erkennen de USA en Israël en de westerse wereld de waardigheid van de Palestijnse mens niet. Zij worden behandeld als dieren en de regering van Israël en indirect die van de USA hebben zich ook in deze richting uitgelaten. Al 80 jaar heeft geen enkel land maatregelen kunnen treffen tegen Israël, omdat het leger van dit land handelt met goedkeuring, ondersteuning en instemming van het Amerikaans leger. Pogingen van een aantal omringende landen in de jaren ’60 hebben geleid tot zware nederlagen van enkele landen in het Midden-Oosten waaronder Egypte. 

De vraag rijst wat voor zin het heeft om nog VN-resoluties aan te nemen over Palestina en Israël. Als we kijken naar de geschiedenis, dan zeggen we dat de VN niet in staat zal zijn om een oplossing te brengen in de kwestie Palestina. Het grondgebied van Israël wordt steeds groter door de verdergaande kolonisatie. Deze zal doorgaan totdat niets betekenende repen zullen zijn overgebleven die zo miniem zullen zijn, dat een groot deel van de bevolking eruit zal zijn geperst naar omringende landen of verder gelegen westerse landen of zal zijn vermoord. Het geweld in Palestina gaat door, de burgerbevolking van Palestina betaalt een hoge prijs. 

Enkele dagen terug zijn onder andere pagers tot ontploffing gekomen, waar weer de burgerbevolking het slachtoffer van is. Een medicus verklaarde dat hij nog nooit in zijn carrière zoveel ogen in een dag heeft moeten lichten. De oorlog in Palestina zal een deel van de bevolking getraumatiseerd en invalide achterlaten. 

Aan de andere kant zeggen we dat Hezbollah en Hamas niet in staat zijn de burgerbevolking waarvoor ze vechten te beschermen. Wat Israël eigenlijk doet is om de burgerbevolking te dwingen in opstand te komen tegen falende bevrijdingsbewegingen als Hezbollah en Hamas. Hezbollah en Hamas moeten dat begrijpen en de eer aan zichzelf houden. Deze bewegingen hebben hun best gedaan om de kolonisatie van Palestina tegen te gaan, maar de wereld is tegen deze organisaties en het Palestijnse volk: ook de landen in het Midden-Oosten. Israël heeft in 7 oktober 2023 een reden gevonden om af te rekenen met Palestina en de verzetsbewegingen. Ze gaat door totdat het Palestijnse volk is weggevlucht of uitgemoord. 

Hamas en Hezbollah hebben zeer weinig ondersteuning waardoor ze in het belang van de burgerbevolking het mandaat dat ze op zich genomen, niet waardig zijn. De USA heeft aangegeven dat ze tegen escalatie is in Palestina, maar intussen blijft ze wapens sturen naar het Israelisch leger. Aan de andere kant moet gezegd worden dat de leden van Hamas en Hezbollah weten dat door hun amateuristische organisatie, zij persoonlijk potentieel doelwit zijn van het Israelisch leger. Door zich onder de burgerbevolking te begeven veroorzaken zij het gevaar voor de burgers van Palestina.  

In een symbolische stap heeft de Algemene Vergadering van de VN met overweldigende meerderheid gestemd om Israël opdracht te geven de bezette Palestijnse gebieden binnen een jaar te verlaten. De niet-bindende stemming volgt op een historische adviesuitspraak van het Internationale Gerechtshof (ICJ) in juli, waarin Israël werd opgeroepen “zijn onwettige aanwezigheid in de bezette Palestijnse gebieden zo snel mogelijk te staken en alle nederzettingenactiviteiten daar onmiddellijk stop te zetten”. De resolutie van woensdag werd aangenomen met 124 stemmen voor, 14 tegen en 43 onthoudingen, wat leidde tot applaus in de zaal van de Algemene Vergadering in New York. Groot-Brittannië en Australië onthielden zich van stemming, terwijl de VS tegen stemde. Een aantal landen is tegen de terugtrekking en dus voorstander van de illegale kolonisatie van Israël. Die landen zijn Argentinië, Tsjechië, Fiji, Hongarije, Israël, Malawi, Micronesia, Nauru, Palau, Papua Nieuw Guinea, Paraguay, Tonga, Tuvalu en de USA. 

Opvallend is dat een aantal eilanden die bedreigd worden met klimaatverandering voor de resolutie zijn. Zijn deze landen nu gevangenen van klimaatverandering doordat ze als klimaatvluchtelingen afhankelijk zijn van bepaalde landen? Een aantal landen onthield zich van stemming: Albanië, Australië, Oostenrijk, Bulgarije, Kameroen, Canada, Costa Rica, Kroatië, Denenemarken, Dominicaans Republiek, Ecuador, Kenia, Kiribati, Liberia, Liechtenstein, Litouwen, Nepal, Nederland, Noord Macedonië, Panama, Polen, Zuid Korea, Moldavië, Roemenië, Rwanda, Samoa, Servië, Slowakije, Zuid Soedan, Zweden, Zwitserland, Oekraïne, Engeland, Uruguay en Vanuatu. 

Opvallend zijn de eilanden in Oceanië, Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse landen. Nederland heeft in de illegale bezetting geen mening, waarbij men eerder de zijde van Israël en de USA kiest. 

Suriname stemde voor de resolutie, evenals de andere landen van de Caricom. Dit is de zoveelste resolutie waaraan Israël en de USA zich niet zullen storen. Er wordt gesproken over een verdergaande isolatie van Israel, maar daar is in werkelijkheid geen sprake van. 

error: Kopiëren mag niet!