Verplicht aantal rijlessen voor nieuwe automobilisten

Nieuwe automobilisten zijn verplicht om minimaal tien rijlessen te volgen voordat ze hun rijexamen mogen afleggen. Dit besluit komt voort uit zorgen over de verkeersveiligheid en het aantal ongevallen veroorzaakt door beginnende bestuurders.

Er wordt steeds vaker gespeculeerd dat bestuurders met een nieuw rijbewijs meer betrokken zijn bij verkeersongelukken. Deze ongelukken worden vaak toegeschreven aan een gebrek aan rijvaardigheid en zelfvertrouwen achter het stuur. Veel van deze bestuurders slagen weliswaar voor hun rijexamen, maar zijn in de praktijk nog onzeker en soms angstig in druk verkeer.

Uit informatie van een rijschoolhouder blijkt, dat bestuurders binnen hun eerste jaar na het behalen van het rijbewijs vaak betrokken zijn bij aanrijdingen. Experts wijzen erop, dat deze ongelukken niet alleen voortkomen uit een gebrek aan vaardigheden, maar ook uit een gebrek aan praktijkervaring. 

Naast onvoldoende rijvaardigheid speelt angst een rol bij veel nieuwe bestuurders. Deze angst kan leiden tot verkeerde beslissingen of overhaaste handelingen, wat het risico op ongelukken vergroot. “Een bestuurder die twijfelt of angstig is, kan gevaarlijke situaties veroorzaken door bijvoorbeeld plotseling te remmen of verkeerd in te schatten hoeveel ruimte er is om in te voegen”, aldus een rijinstructeur.

Om deze problemen aan te pakken, heeft de overheid besloten dat alle burgers die hun rijbewijs willen halen, verplicht zijn om ten minste tien rijlessen te volgen bij een erkende rijschool. Tijdens de cursus om rijinstructeur te gaan worden wordt deze opdracht meegegeven aan de rijschoolhouders.

error: Kopiëren mag niet!