Teleurstellend aantal burgers controleert kiezerslijst ter voorbereiding verkiezingen 2025

Tot nu toe hebben slechts ongeveer 15.000 burgers, oftewel 3,68% van de 408.000 namen, op de voorlopige kiezerslijst gecontroleerd of hun gegevens kloppen. De periode voor inzage loopt tot en met 30 september. Dit lage percentage is teleurstellend en roept vragen op over waarom de interesse hiervoor ontbreekt.

De lijsten, die cruciaal zijn voor de verkiezingen van mei 2025, geven aan dat er 408.000 kiesgerechtigden zijn, een stijging ten opzichte van de 385.000 kiezers bij de verkiezingen in 2020. Onder deze kiesgerechtigden bevinden zich zo’n 40.000 “first voters” die volgend jaar voor het eerst zullen stemmen.

Het gebrek aan interesse kan te wijten zijn aan apathie jegens het politieke systeem, gebrekkige voorlichting of een lage mate van burgerbetrokkenheid. Dit is zorgwekkend, gezien de belangrijke rol die verkiezingen spelen in de democratische besluitvorming.

Het is essentieel dat meer burgers de juistheid van hun gegevens controleren om een eerlijke en representatieve verkiezing te garanderen.

error: Kopiëren mag niet!