Maansverduistering trekt veel bekijks 

Het lijkt erop dat de volle maan dinsdagavond een spectaculaire verschijning was, zeker met de bijbehorende maansverduistering die veel mensen naar buiten trok om het te bewonderen. Het fenomeen van de volle maan heeft altijd al tot de verbeelding gesproken en trekt vaak niet alleen de aandacht van sterrenkundigen, maar ook van de gewone mens die genieten van de schoonheid van de natuur.

De social media staan ongetwijfeld vol met foto’s en berichten over de maan en de verduistering, wat het een populair onderwerp maakte. 

Soenil S. van de Doekhieweg Oost benaderde de redactie Dagblad Suriname: “Het is heel gezellig om samen te zijn op zo’n moment met de buren. Dan komen die grappen als discussies over alles en nog wat. De associatie van de volle maan met weerwolven is een bekende mythe, en het is altijd leuk zo een moment te delen met humor.”

Aansluitend hieraan wordt een stukje belicht over de volle maan naar maanverduistering. Een supermaan verlichtte de hemel over de hele wereld, samenvallend met een zeldzame gedeeltelijke maansverduistering. De maan leek dinsdagavond helderder en groter.

Supermanen vinden plaats wanneer de maan het dichtst bij de aarde staat in zijn baan. Een zeldzame gedeeltelijke maansverduistering – wanneer de schaduw van de aarde een deel van de maan bedekt – vond ook plaats waarbij ongeveer 4% van de maanschijf in duisternis was gehuld.

De eclips was zichtbaar in Latijns-Amerika, Europa en Afrika, evenals kleine delen van Azië en het Midden-Oosten. De volle maan van deze maand – bekend als de oogstmaan – is de tweede van vier “supermanen” dit jaar. De volgende gedeeltelijke eclips zal in augustus 2026 zijn, wat bijzonder zal zijn omdat ongeveer 96% van de maan in de schaduw zal liggen.

CS

error: Kopiëren mag niet!