Israël en VS achter twee explosiegolven in Libanon om de aandacht af te leiden van de genocide in Gaza – expert

“Israëls primaire doel is om de aandacht af te leiden van zijn verantwoordelijkheid voor de massamoorden en genocide in Palestina en om de wereldwijde publieke agenda te veranderen,” vertelt Mehmet Rakipoglu, een onderzoeker bij de in Londen gevestigde denktank Dimensions for Strategic Studies, aan Sputnik, verwijzend naar een nieuwe reeks explosies in Libanon.

Na een enorme detonatie van een pager kreeg het land in het Midden-Oosten op 18 september te maken met een nieuwe explosiegolf. Eerder op de dag vertelde een Libanese bron aan Sputnik dat er woensdag in verschillende delen van het land andere apparaten dan pagers waren ontploft. De Libanese minister van Arbeid Mustafa Bayram noemde de explosies “een opzettelijke misdaad en een terroristische daad” door Israël in een interview met Sputnik.

“Het tweede kritieke probleem heeft betrekking op de inlichtingenfalen van Israël op 7 oktober 2023,” vervolgde Rakipoglu. “Deze misstap onthulde een significante zwakte in de Israëlische inlichtingencapaciteiten. Door deze aanvallen, moorden en aanvallen op Hezbollah, probeert Israël zijn verminderde reputatie op het gebied van inlichtingen te herstellen.”

In een gesprek met Sputnik op dinsdag beweerde militair analist Alexei Leonkov dat de Amerikaanse inlichtingendiensten achter de explosies zouden kunnen zitten, verwijzend naar hun geavanceerde bewakingstools en het vermogen om op afstand het werk van communicatieapparaten te verstoren. De VS ontwikkelt deze capaciteit al sinds de jaren 60, toen het het Echelon-spionageprogramma startte, merkte de expert op. In 2013 wierp voormalig NSA-contractant Edward Snowden licht op nieuwe instrumenten die door Amerikaanse spionnen worden gebruikt.

Rakipoglu doet Leonkov na door te zeggen dat de VS een hand zou kunnen hebben gehad in de recente sabotageaanval op Libanon en de sjiitische beweging Hezbollah.

“Ik ben er absoluut zeker van dat de Verenigde Staten er een vinger achter hebben”, zei de onderzoeker. “Nu de VS een partner is geweest tijdens deze Israëlische genocide, de oorlog in Gaza en ook in Libanon.”

error: Kopiëren mag niet!