Guyana-schild partners zetten Interregionaal Amazone Samenwerkingsprogramma 2021-2027 voort

Van 9 tot en met 12 september heeft een delegatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) Suriname vertegenwoordigd tijdens een Monitoring Committee meeting in Cayenne, Frans-Guyana, in het kader van het Interregionaal Amazone Samenwerkingsprogramma 2021-2027 (IASP 2021-2027). Onder leiding van Juan Pawiroredjo, Onderdirecteur Internationale Samenwerking, heeft de delegatie deelgenomen aan verschillende activiteiten en veldbezoeken.

Het IASP 2021-2027, gefinancierd door de Europese Unie, richt zich op samenwerking binnen het Guyana-schild, en omvat Frans-Guyana, Suriname, Guyana en delen van Brazilië. Het programma is gebaseerd op vier hoofdpilaren: slimme, groene, sociale samenwerking en goed bestuur.

Tijdens de bijeenkomst zijn er verschillende projectontwikkelingen besproken, waaronder de aanmeerstijger te Albina en malaria-bestrijdingsinitiatieven. De organisatie van de meeting werd verzorgd door diverse lokale en internationale instanties, waaronder het Territoriaal Collectief van Frans-Guyana en de Franse ruimtevaartorganisatie CNES.

De delegatie heeft onder andere Oyapoque in Brazilië bezocht, waar ze meer te weten kwamen over initiatieven van ID Santé op het gebied van huiselijk geweld en seksuele voorlichting. Ook werd St. Laurent du Maroni en Albina bezocht om updates te krijgen over aanmeersteigers en de veerboot Malani.

De plenaire sessie op 11 september omvatte presentaties over jeugd en milieu, en de Surinaamse delegatie benadrukte het belang van samenwerking tussen de betrokken landen en de voorbereiding op het nieuwe IASP 2021-2027.

error: Kopiëren mag niet!