Toch nog geen definitieve overeenstemming over kostprijs en tarieven van stroom

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving van regeringszijde over een bereikte overeenstemming over de kostprijs en de tarieven van stroom, schijnt dat toch nog niet het geval te zijn. De regering en de gezamenlijke vakbonden, verenigd onder Ravaksur Plus (Raad van Vakcentrales in Suriname) hebben afgelopen zaterdag in eerste instantie een compromis bereikt over de integrale kostprijs van stroom die op SRD 3,91 per kWh wordt gesteld. 

De huidige stroomkostprijs van EBS is SRD 4,87 per KWh en de vakbeweging vindt dat deze lager moet, naar SRD 3,67 per kWh. 

Nacalculaties van de compromis stroomkostprijs van SRD 3,91 per kWh door de Energie Tarieven Commissie (ETC), zijnde de deskundigen van de vakbeweging, laat echter zien dat er door de EBS een onjuiste HFO-prijs (brandstofprijs) is gehanteerd die de stroomkostprijs van SRD 3,91 als resultaat oplevert. 

In een schrijven zondag aan president Santokhi laat de ondervoorzitter van de ETC, ir. Edmund Neus, weten dat de ETC evenals Ravaksur het resulaat van de besprekingen van zaterdag gaarne had geaccepteerd.   

De ETC is van mening dat herstel mogelijk is door de gestelde kostprijs van SRD 3,91 per kWh met een bijbehorend effectief stroomtarief voor de consument van SRD 3,77 per kWh voor 3 maanden te handhaven, terwijl het overleg verder gaat om op juiste wijze een fundamenteel tarief te bereiken.

Een alternatief is volgens de ETC ook om de uitgerekende stroomkostprijs van SRD 3,91 met SRD 0,37 te verlagen, waardoor de uitgerekende Kwh-prijs voor de consument SRD 0,14 lager wordt dan de kostprijs. 

Vernomen wordt dat partijen gistermiddag, dinsdag 17 september, nader zouden overleggen over hoe zaken aan te pakken. Maandag stond een persconferentie van de regering gepland over de kwestie stroomtarieven. Vanwege de gewijzigde situatie die is ontstaan werd die persconferentie afgeblazen.

error: Kopiëren mag niet!