Hezbollah geeft Israël de schuld van dodelijke pager-explosiesDoor Jordi Bou

18 september 2024 – De Israëlische spionagedienst Mossad plaatste explosieven in 5.000 pagers die Hezbollah importeerde, maanden voordat ze ontploften in Libanon. Hierbij kwamen minstens 12 mensen om het leven en raakten er bijna 3.000 gewond, zo melden berichten.

De explosies vonden plaats tussen 15:30 en 16:30 lokale tijd op 17 september, waar de Libanese militante groep Hezbollah sterk vertegenwoordigd is: in de zuidelijke buitenwijk Dahiyeh van Beiroet en de Bekaa-vallei, en in de hoofdstad van Syrië, Damascus.

De New York Times citeerde Amerikaanse functionarissen en zei dat de operatie het resultaat was van een hack in de toeleveringsketen, waardoor de Mossad-agenten explosieven in de pagers konden plaatsen voordat ze aan Hezbollah werden verkocht.

Labels op fragmenten van ontplofte pagers wijzen op een pagermodel genaamd de Rugged Pager AR-924. Maar de Taiwanese fabrikant Gold Apollo ontkent enige betrokkenheid bij de explosies.

Gold Apollo-oprichter Hsu Ching-Kuang zei dat de pagers werden gemaakt door een bedrijf in Europa dat Gold Apollo in een verklaring noemde als BAC.

Israëlische mediaberichten suggereren dat de operatie het resultaat was van een hack in de toeleveringsketen, waardoor de Mossad-agenten explosieven in de pagers konden plaatsen voordat ze werden verkocht aan Hezbollah.

error: Kopiëren mag niet!