Suriname Hindi Parishad viert Hindi Diwas

Suriname Hindi Parishad (SHP) hield op 14 september een culturele avond in verbandmet Hindi Diwas (Hindi dag) en 47 jaar SHP. Tot de activiteiten behoorde een Bháshan wedstrijd, dans van dansschool Satarangi onder leiding van Sadhana Mohan en een toneelstuk van de heer Pardiep Dodah.

Door de Grondwetcommissie vergadering, werd op 14 september 1949 de Hindi taal de officiële status van Rajbháshá gegeven in India. Door Pt. Jawaharlal Nehru werd op 14 september 1953  deze dag tot ”Hindi Diwas” uitgeroepen. Vanaf toen wordt door Ráshtra Bháshá Samiti Vardhá, deze dag gevierd, met als doel de Hindi taal uit te breiden.

De voorzitter van SHP, de heer Pramsoekh S. heette iedereen welkom.  Daarna werd begonnen met de Bháshan wedstrijd, waaraan 13 deelnemers deelnamen. De avond werd voortgezet met een gedicht, voorgedragen door Bohori Namrata, een toespraak van de ere voorzitter van SHP, de heer Bholanath Narain, gevolgd door een toespraak van de ambassadeur van India  Z.E. Subhash Gupta. 

Het publiek mocht daarna genieten van een toneelstuk onder leiding van de heer Pardiep Dodah. Ook presenteerde Swamipersad Janki spontaan een bekende Bollywood zang. 

Daarna werden de winnaars van de  Bháshan wedstrijd bekendgemaakt. In de leeftijdscategorie beneden 23 jaar behaalde Bhaggoe Avantiks de eerste prijs (SRD 1.000), Ramsoedh Santenu de 2e prijs (SRD 750). Bij de categorie boven 23 jaar ging de eerste prijs naar Madari Anushka (SRD 1.000), de 2e prijs naar Pran Harpal (SRD 750) en de 3e prijs naar Matai Esha (SRD 500).

Van de ambassadeur van India Z.E. Subhash Gupta mochten de winnaars elk een boek in ontvangst nemen. De Master of Ceremony, de heer Sandeep Oemraw heeft het programma heel goed geleid en heeft op een boeiende wijze het publiek beziggehouden.

error: Kopiëren mag niet!