Concrete samenwerking bij de aanpak om illegale visserij in Surinaamse en Frans-Guyanese wateren op zee tegen te gaan, is het hoofdonderwerp van de besprekingen die miniter Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) deze week in Frans-Guyana zal voeren. Sewdien brengt deze week op uitnodiging van de Frans-Guyanese autoriteiten een werkbezoek aan het buurland. Dit werkbezoek is maanden geleden gepland.
De Frans=Guyanese autoriteiten klagen al jaren over illegale visserij in hun wateren. Het gaat voornamelijk om Guyanese vissers die al dan niet met vervalste Surinaamse visvergunningen vanuit Surinaamse wateren de Franse visgronden betreden om er illegaal te vissen. De Fransen verwijten Suriname niet genoeg te doen om deze illegale praktijken tegen te gaan. Frankrijk heeft naar aanleiding hiervan Suriname aangebracht bij de Europese Unie. De EU heeft ondertussen sanctie procedures ingezet tegen Suriname wegens het uitblijven van adequate maatregelen om illegale visserij op zee tegen te gaan.
De klacht van de Frans=Guyense autoriteiten is overigens niet alleen gericht tegen Suriname, maar ook tegen Brazilië en Guyana.
Reactie Suriname bij EU
Aanhouding vissersvaartuigen uit Suriname voor de Frans-Guyanese kust door de Franse kustsurveillance.
Suriname had tot 4 augustus de gelegenheid bij de EU aan te geven wat het tot nu toe aan maatregelen heeft ondernomen tegen de illegale visserij op zee. Via de geëigende diplomatieke kanalen heeft Suriname, naar vernomen wordt, ondertussen al naar de EU toe gereageerd. Daarin heeft Suriname aangegeven dat haar visserijbeleid gericht is op duurzame visserij en bescherming van de visgronden tegen overbevissing. Gewezen wordt op onder meer het visserij managementplan waar alle stakeholders in de sector zich aan hebben gecommitteerd. Verder wordt genoemd de sanering van het visvergunningenbeleid en controle van de verschillende visaanlandingsplaatsen in het land.
Wat Suriname echter parten speelt is het gebrek aan voldoende capaciteit (materieel) om de controle op zee adequaat te hand te nemen. Hier zouden Frankrijk en de EU volgens Suriname de nodige assistentie kunnen verlenen. Het is op dit specifiek punt waar minister Sewdien tijdens zijn werkbezoek deze week aan Cayenne de concrete mogelijkheden zal bespreken met de Frans-Guyanese autoriteiten.
Illegale aanlandingsplaats Albina
Wat tijdens de besprekingen ongetwijfeld ook aan de orde zal komen is de aanwezigheid van een illegale visaanlandingsplaats te Albina. De aanwezigheid van deze visaanlandingsplek is voor de Franse autoriteiten een doorn in het oog. Het zou de illegale visserij in Frans-Guyanese wateren op zee faciliteren. Het is de Franse autoriteiten onder meer namelijk opgevallen, dat bij aanhouding van illegale vissersboten in hun wateren, de vaartuigen in plaats van de reguliere 8 vaten brandstof slecht 4 aan boord hebben. Op basis hiervan concluderen de Franse autoriteiten dat de vissersvaartuigen die van Guyana komen op de vaarroute ergens in Suriname van brandstof worden voorzien. De Fransen vermoeden dat dit ergens in Commewijne gebeurt.
Het is verwachtbaar dat de Franse autoriteiten bij minister Sewdien zullen aandringen op gepaste maatregelen hiertegen.
Volgens rapportages zouden er circa 40 vissersvaartuigen illegaal in Frans-Guyanese wateren bezig zijn.
Voor wat betreft de visaanlandingsplaats te Albina bestaat er onduidelijkheid. Vanuit de Visserijdienst van het ministerie van LVV is geen vergunning verleend voor een aanlandingsplaats te Albina. Het is onduidelijk wat de rol van de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) hierbij is. Wat echter vast staat is, dat het hier om een illegale visaanlandingsplaats gaat. De Frans-Guyanese autoriteiten zullen dit vraagstuk zeker ook nadrukkelijk onder de aandacht brengen van LVV-minister Sewdien.-.