Burgerveiligheid in gevaar: Van drugs tot dagelijkse berovingen

De politie staat voor complexe uitdagingen bij het criminaliteitsbeleid, zegt politiechef Bryan Isaacs. Beperkte middelen, uitgestrektheid van het land en een gebrekkige infrastructuur maken het werk zwaar. Economische herstelprogramma’s en internationale samenwerking zijn essentieel om misdaad te bestrijden. Criminaliteit varieert van inbraken tot georganiseerde misdaden als drugshandel en corruptie. Isaacs benadrukt preventie en sociale controle.

Onze in-huis criminoloog wijst op een andersoortige dreiging. De georganiseerde criminaliteit krijgt veel aandacht, maar de grootste onveiligheid komt van dagelijkse berovingen. Voor de gemiddelde burger maakt het weinig uit dat iemand $100.000 witwast; belangrijker is dat men ’s avonds rustig kan slapen zonder midden in de nacht wakker te worden met een geweer op zich gericht.

“We kunnen niet veilig over straat, onze voertuigen parkeren of onze huizen verlaten. Daar zit de echte onveiligheid, en dat houdt toeristen weg uit Suriname”, benadrukt de criminoloog.

Bij elke grote landelijke actie worden drugsverkopers met minimale hoeveelheden opgepakt, maar hoe draagt dit bij aan de veiligheid? 

Oplossingen moeten gericht zijn op het aanpakken van inbraken en berovingen, en, belangrijker nog, het voorkomen van deze strafbare feiten. Het is tijd voor een verschuiving in focus: van georganiseerde misdaad naar de dagelijkse bedreigingen die burgers direct raken. Veiligheid op straat en in huis moet prioriteit krijgen om vertrouwen van de gemeenschap en toeristen terug te winnen.

error: Kopiëren mag niet!